Tom Lentjes laat de stickervellen zien die hij heeft laten maken. "Groessen is het mooiste dorp van Nederland."
Tom Lentjes laat de stickervellen zien die hij heeft laten maken. "Groessen is het mooiste dorp van Nederland."

Subtiel laten weten: ik kom uit Groessen

Vanaf nu verkrijgbaar: stickers met het Wapen van Groessen. Alleen voor Groessenaren die er trots op zijn Groessenaar te zijn. Tom Lentjes, zelf een oer-Groessenaar, heeft de stickers laten maken. Hij verkoopt ze tegen kostprijs: 1 euro per stuk.

Waarom hij de stickers heeft laten maken? Gewoon, omdat hij een trotse Groessenaar is. Tom Lentjes: “Ik heb hier alles. Mijn gezin, mijn werk en mijn sociale leven. Ik ben trots op het dorp. Met zo’n stickertje kun je dat op een subtiele manier kenbaar maken. Ik heb hem bijvoorbeeld achter op mijn auto geplakt. In plaats van een gewone Volvo is het nu een gepersonaliseerde auto.”

Tom Lentjes is eigenaar van Assurantiekantoor Lentjes en Zn in Groessen. Naast zijn werk is hij president van carnavalsvereniging De Deurdreiers. Hij staat midden in de gemeenschap en proefde dat meer inwoners, net als hij, de behoefte hebben het feit dat ze Groessenaar zijn uit te dragen. Tom: “Ik voel me Nederlander en misschien wel Europeaan, maar toch in de eerste plaats Groessenaar. Toen ik vroeger naar de TT in Assen ging nam ik ook altijd een vlag mee met daarop het Wapen van Groessen.”

Hij vroeg zijn schoonzus het wapen te stileren en liet vervolgens een proefvelletje stickers drukken. Daar kwamen positieve reacties op en daarom heeft Tom Lentjes nu een paar honderd stickers laten maken. Van een goede kwaliteit, benadrukt hij. Voor op de auto, fiets, caravan, telefoon, tablet, laptop, container, wc-bril, trompet, tractor, schuurdeur of wat dan ook.

Het Wapen van Groessen is, hoewel geen officieel wapen, al meer dan een eeuw oud. Wikipedia leert ons dat het is ontworpen door de in 1904 overleden Jan Wolters, een ongehuwde landbouwer uit Groessen. Het wapen bestaat uit een omzoomd schild dat in tweeën is gedeeld. Rechts in azuurblauw op zilver een wit golvend patroon, dat duidt op de Rijn waaraan Groessen is gelegen. Het vlak links is in tweeën gedeeld. Linksonder een groen vlak, dat het grasland voorstelt waaraan het dorp haar naam heeft te danken. In het vlak linksboven is een geel Andreaskruis afgebeeld op een rode ondergrond. Het kruis verwijst naar de patroonheilige van de Groessense kerk, het rode veld naar het martelaarschap van Andreas.

Opmerkelijk is dat de naam Groessen ontbreekt. Tom Lentjes vindt dat juist mooi. “Dat is waarom ik het wapen en de sticker subtiel noem. Met de naam eronder zou het gelijk zo’n reclameachtige sticker zijn geweest. Nu verwijst hij naar je roots, naar je basis, naar waar je ziel is. Het zal ongetwijfeld gebeuren dat mensen gaan vragen waar het wapen van is. Dat kun je vol trots vertellen dat het is van het mooiste dorp van Nederland. Van Groessen, het dorp waar jij vandaan komt.”

Voorlopig blijft het bij een bescheiden sticker. Tom Lentjes lachend: “Een heel Groessens merchandiseassortiment heb ik nog niet in gedachten, maar je weet natuurlijk nooit.”

De stickers zijn tegen contante betaling te verkrijgen bij Assurantiekantoor Lentjes en Zn aan de Dorpstraat 1.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden