Boris Wielinga: "Hoe uitzichtloos een situatie ook is, overal is een oplossing voor."
Boris Wielinga: "Hoe uitzichtloos een situatie ook is, overal is een oplossing voor."

Geen toestroom ondernemers-in-nood

Dat de coronacrisis grote gevolgen gaat hebben voor veel bedrijven staat vast. De kruitdampen van de crisis echter zijn nog niet opgetrokken en de toestroom van ondernemers-in-nood naar organisaties als bijvoorbeeld Over Rood, valt nog mee. Dat die toestroom gaat komen, staat vast, zegt Boris Wielinga, vestigingsmanager Over Rood in deze regio.

Over Rood is een landelijke vereniging die ondernemers met financiële problemen begeleidt en ondersteunt. De begeleiders, onder wie Boris Wielinga, zijn ervaren ondernemers en oud-ondernemers. De verklaring van de Westervoorter waarom het nog niet storm loopt, is als volgt.

“Bedrijven worden met steunmaatregelen van de overheid overeind gehouden en veel crediteuren zijn nog coulant als het gaat om het innen van hun openstaande vorderingen. Maar dat blijft niet zo. Uiteindelijk redden alleen de bedrijven zich die hun omzet weer weten op te krikken tot het niveau van voor de corona-uitbraak. Ik verwacht dat na de zomer, met een uitloop naar begin volgend jaar, steeds meer ondernemers die dringend hulp nodig hebben bij een doorstart of bij het beëindigen van hun bedrijf, zich bij ons melden.”

Op dit moment ziet Boris Wielinga wel een lichte toename van ondernemers die zich melden, maar de verwachte tsunami blijft nog uit. Dat biedt de gelegenheid voorbereidende maatregelen te treffen. Zo is met ingang van 8 juli een samenwerking van Over Rood met de gemeente Arnhem van start gegaan. Arnhemse ondernemers met geldzorgen kunnen aankloppen bij het loket Geldzaken & Ondernemers voor financieel advies en hulp bij schulden. Over Rood zorgt voor fysieke ondersteuning.

Wielinga hoopt dat ook de gemeenten in de Liemers samen met Over Rood overgaan tot het inrichten van zo’n service. “We werken al samen met RSD de Liemers, al is ook dat loket nog niet drukbezocht. Maar het kan niet anders of dat gaat alsnog gebeuren. De Liemers ontspringt de dans echt niet, hoe graag we dat ook zouden willen. En als het zover is, dan is goede coaching en begeleiding ontzettend belangrijk. Dan kan een organisatie als Over Rood haar bestaansrecht bewijzen. We hebben contacten met overheden, maar ook met de Belastingdienst, met accountantskantoren, banken en diverse andere partijen in de markt.”

De angst van Boris Wielinga is dat ondernemers verkeerde keuzes maken. Hij geeft een voorbeeld. “Ik zie ondernemers die zelf hun faillissement aanvragen bij de rechtbank omdat ze het niet meer weten. Dat is echt het laatste wat wij zouden adviseren. De kosten van een curator zijn hoog en als je zelf een faillissement aanvraagt wordt het lastig nog afspraken te maken met schuldeisers. Terwijl je als eenmanszaak of vof toch verantwoordelijk blijft voor al je schulden. Daarom zeg ik: laat je informeren. Meld je bij ons, bij de gemeente of bij het loket van RSD de Liemers. Hoe uitzichtloos een situatie ook is, overal is een oplossing voor. Over Rood heeft dat vaak genoeg bewezen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden