Loes Hulsebosch en haar opvolgster Christien Stoeten (r).
Loes Hulsebosch en haar opvolgster Christien Stoeten (r).

Home-Start bedankt Loes Hulsebosch

Loes Hulsebosch (65) en het Humanitas-opvoedingsproject Home-Start de Liemers kunnen niet los van elkaar worden gezien. Ze startte het project elf jaar geleden op en maakte het tot een succes. Nu gaat ze met pensioen. Loes Hulsebosch kijkt terug en even vooruit.

Bij Vluchtelingenwerk werd ze boventallig en toen zag ze de advertentie, waarin een coördinator werd gezocht voor het landelijke project Home-Start in de Liemers. ‘Die is voor mij’, dacht Loes Hulsebosch en niet veel later waren de mensen van Humanitas dat met haar eens. Loes: “Ik was van Vluchtelingenwerk gewend om met vrijwilligers te werken. Dat is boeiend en spannend. De uitdaging is altijd om het leuk voor ze te houden. Het mooie van dit project vond ik ook dat het format vaststond, maar dat er omheen best veel bewegingsruimte was.”

Doel van Home-Start is ouders te ondersteunen bij de opvoeding van hun kinderen door getrainde vrijwilligers. Dan moeten er wel vrijwilligers zijn en aan het project moest bekendheid worden gegeven. Loes Hulsebosch: “Ik ben gewoon begonnen. Mezelf inlezen, een locatie zoeken, vrijwilligers werven en contacten leggen. Bouwen aan iets, dat is precies wat ik leuk vind, en ik ben ook oud genoeg om te weten dat ik dat kan.”

Het lukte Loes inderdaad de boel in beweging te krijgen. Maken we een grote sprong naar vandaag, dan zien we dat het Home-Start-project ‘staat’. Er is een bestand van 31, goed opgeleide vrijwilligers en er is voldoende vraag naar de opvoedingsondersteuning. Loes: “Begin dit jaar hadden we zelfs een wachtlijst en ondersteunden sommige vrijwilligers twee gezinnen. Dat willen we eigenlijk niet omdat de belasting dan snel te groot wordt.”

Ze hecht eraan de aanpak van Home-Start toe te lichten. Loes: “Omdat opvoedingsondersteuning gevoelig ligt. Niemand vindt het leuk om te zeggen: het lukt me even niet. Onze vrijwilligers komen daarom ook niet binnen met een verhaal hoe het allemaal moet. We hebben eerst een kennismakingsgesprek, dat draait om de vraag: wat heb je nodig? Na zo’n gesprek proberen we een vrijwilliger op zo’n gezin te zetten die past. Altijd op basis van gelijkwaardigheid. Ze sparren met de ouders en reiken adviezen aan. Stapje voor stapje proberen verder te komen, net zo lang tot zo’n gezin weer zelfstandig verder kan.”

Tot slot nog even vooruitkijken. In de voortgang van het project heeft Loes vertrouwen. Om de simpele reden dat ze vertrouwen heeft in de vrijwilligers én in haar opvolgster Christien Stoeten. “Christien is net zo bevlogen als ik.”

Loes Hulsebosch, woonachtig in Arnhem, zou Loes Hulsebosch niet zijn als ze zelf ook niet iets nieuws zou oppakken. “Ik ga terug naar de schoolbanken. Religiewetenschappen studeren aan de Radboud Universiteit. En ik ga de opleiding doen voor trouwambtenaar. Rustig aan? Dat doe ik wel als ik oud ben, nu nog niet.”

De contactgegevens van de nieuwe coördinator Christien Stoeten zijn: c.stoeten@humanitas.nl, 06 5702 5907.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden