Afbeelding

Vijf vaste planten waarvan je het hele jaar door eet

Zakelijk

Vaste planten zijn decoratief, geurig, winterhard en je hebt er vrijwel het hele jaar plezier van tijdens het koken. Onderstaande kruiden geef je een mooie plek in je tuin, maar wat maak je er zoal mee? We geven een aantal tips om op een smakelijke manier te profiteren van diverse kruiden.

Rozemarijn: heerlijk Italiaanse gerechten

Niet alleen in Zuid-Europa groeit rozemarijn als kool. Ook in jouw voor- of achtertuin, of op je balkon in een pot, pluk je er een takje van af wanneer je wat smaak wilt toevoegen aan je pastasaus, soep of pizza. Ook op een simpel Italiaans platbrood (piadina) is de combinatie met zeezout een absolute aanrader. Verras met dit leuke bijgerecht in plaats van gewoon brood!

Munt in mediterrane gerechten en bij desserts

Munt: het gaat in de thee, maar ook in diverse cocktails. In de winter geeft de munt even niet thuis, maar hij komt vanzelf terug. Denk verder aan munt om een dessert mee te versieren of gegrilde groenten mee in te maken, met name met courgette combineert dit kruid goed. Zoek ook wat Turkse of Marokkaanse recepten op, waar munt in verwerkt wordt. ‘Meer mogelijk met munt’, het zou een prima slogan zijn. 

Tijm, de soepensmaakmaker bij uitstek

Tijm mag niet ontbreken in een stevige soep. Wees er niet te zuinig mee als je bijvoorbeeld een uiensoepje maakt, het geeft echt een extra dimensie aan het geheel. Probeer ook wat anders, een frittata bijvoorbeeld (soort omelet). Wok wat gesnipperde ui en geraspte courgette in de pan, gooi er wat geklutste eieren met zout peper en een eetlepel tijm door en laat het langzaam garen. 

Lavas als umami-bom

Umami is de vijfde smaak naast zoet, zout, bitter en zuur. Het staat voor hartig en in plaats van die smaak met zout te stimuleren, kun je kiezen voor lavas, dat in de volksmond ook wel maggikruid heet. We hoeven je niet te vertellen waar allemaal zout in gaat, maar neem de proef eens op de som en ontdek de umami-bom van lavas!

Het subtiele uitje: bieslook

Ook met bieslook geef je zo’n typische draai aan elk gerecht. Een kruidenboter of roomkaas verandert al enorm met een handje fijngesneden bieslook erin. Hij is net iets scherper maar ook subtieler van smaak dan een gewone uit, probeer het maar eens op een simpel broodje gezond. In de herfst snoei je dit kruid terug tot dichtbij de bodem. 

Meer kruiden?

Andere winterharde kruiden zijn lavendel, oregano, salie en de in elke zichzelf respecterende keuken onmisbare knoflook. Ze doen het allemaal prima in je Nederlandse tuin. Alvast veel kweek- en kookplezier!