Zaphira van Leeuwen: “De cijfers over eenzaamheid zijn verontrustend”
Zaphira van Leeuwen: “De cijfers over eenzaamheid zijn verontrustend” Foto: Susan Wiendels

Duiven in actie tegen eenzaamheid (Professionele) organisaties vinden elkaar tijdens ‘Week van de Ontmoeting’

Algemeen

DUIVEN – De cijfers liegen er niet om. Ruim veertig procent van de volwassen Nederlanders voelt zich wel eens eenzaam. Omgerekend zijn dat zo’n achtduizend Duivenaren. Tijd voor actie. De projectgroep ‘Samen sterk tegen Eenzaamheid’ zette deze week een actieprogramma op met activiteiten voor inwoners van de gemeente Duiven. Helemaal voor niets. De aftrap vond plaats in De Stek.

Door Susan Wiendels

Mindful wandelen, kennismaking met de duofiets, een muziekmiddag, een bordspelavond voor jongeren, een tapasparty, het was allemaal mogelijk deze week op verschillende locaties binnen de gemeentegrenzen. Allemaal dankzij de inzet van verschillende professionele organisaties en vrijwilligersorganisatie die net als de lokale overheid eenzaamheid willen doorbreken. Veel van hen kwamen op 30 september naar De Stek voor het startschot van de Week tegen Eenzaamheid.

Een van hen was Gerard Rutgers, initiator van de stichting Duofietsmaatjes Duiven-Westervoort. Duofietsmaatjes maakt het mogelijk om vrijwilligers te koppelen aan mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen. Samen maken zij periodiek fietstochten op een duofiets met elektrische trapondersteuning. Gerard Rutgers: “Je zit naast elkaar, de vrijwilliger stuurt en zowel de vrijwilliger als de deelnemer kan gelijk trappen.” De reacties zijn altijd positief. Gerard: “Heerlijk toch, als je de wind weer door je haren voelt?”

Maar ook de vrijwilligers beleven veel plezier aan de ritjes. “Deelnemers zijn zo dankbaar. Vaak komen ze op plekken waar ze herinneringen aan hebben. Dan geniet je ook als vrijwilliger volop.” Speciale gast op deze avond was sociaal werker Zaphira van Leeuwen. Als student ontwikkelde ze het spel ‘Hoe is ‘t?’ om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Een spel waarin het draait om een open gesprek en het delen van ervaringen. Met fotokaartjes, stellingen en vragen, waarmee je bekenden en onbekenden in korte tijd echt beter leert kennen, ondervonden de aanwezigen tijdens de kick-off aan den lijve. Zaphira schetste verder de verontrustende cijfers en de verschillende vormen van eenzaamheid. Ze sloot af door te wijzen op de nieuwe handreiking ‘Aan de slag met eenzaamheidsinterventies.’ “Een toegankelijk overzicht van de actuele kennis over eenzaamheidsinterventies met werkzame elementen. Hiermee kun je als organisatie je aanbod waar mogelijk nog verder verbeteren of zelfs een nieuw aanbod bedenken.”

Wethouder Ineke Knuiman stak de lopftrompet over de organisatie. “Fijn is dat het dit jaar wél door kon gaan en dat de projectgroep en verschillende zo’n mooi programma hebben vastgesteld. Eenzaamheid is een groot probleem en dat is alleen maar groter geworden door de coronamaatregelen. We moeten daar met z’n allen veel aan doen.” De gemeente Duiven doet zelf ook een duit in het zakje door deelname in de projectgroep. “En samen met Mikado zijn we vorig jaar begonnen met bezoekdiensten voor mensen die een naaste zijn verloren. Zij krijgen dan een brief en kunnen aangeven of ze behoefte aan extra contact hebben. Daarnaast starten we op 1 januari met een signaleringspunt tegen eenzaamheid. Mensen kunnen daar contact mee zoeken als ze in hun omgeving mensen kennen waarvan ze denken ‘die zouden extra aandacht nodig hebben.’”