Wandel een half uurtje door
je buurtje op Wereld Diabetesdag

LIEMERS - Tijdens Wereld Diabetes Dag op zondag 14 november aanstaande brengt de Bas van de Goor Foundation zoveel mogelijk mensen in beweging.

"Met het gezondheidsprogramma SamenGezond van Menzis wandelen we een Halfuurtje Door Je Buurtje. Want wandelen is gezond, zeker als je diabetes hebt. Een innovatieve manier om met duizenden deelnemers tegelijk in beweging te zijn,” aldus initiatiefnemer Bas van de Goor. Partners Menzis, SamenGezond en Novo Nordisk roepen zoveel mogelijk mensen op: “Wandel mee! Sluit je aan in de strijd tegen overgewicht en diabetes en doe mee met deze uitdaging!” Deelnemers aan de wandeling worden bovendien op een gezonde manier beloond. Jaarlijks brengt de Bas van de Goor Foundation duizenden mensen in beweging tijdens de Nationale Diabetes Challenge (NDC): een bewezen effectieve en erkende leefstijlinterventie, waarbij zorg- en sportprofessionals groepen mensen met (pre)diabetes begeleiden tijdens wekelijkse wandelingen. Sanne Groenemeijer, General Manager van Novo Nordisk Nederland licht verder toe. “Wij hebben de Bas van de Goor Foundation en de NDC altijd gesteund om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Wij streven ernaar om diabetes de wereld uit te helpen. Voorkómen dat mensen diabetes type 2 krijgen is daarbij van groot belang, om zo de enorme toename van mensen die aan deze aandoening lijden een halt toe te kunnen roepen.”

De NDC was ook dit jaar een uitdaging door de beperkende maatregelen. Van de Goor: "Bewegen in groepen was een gedeelte van dit jaar nog altijd lastig, maar corona heeft ons ook geleerd dat bewegen extra belangrijk is. Het vergroot je weerstand en houdt je fysiek en metaal fit. Vandaar dat we naast de NDC laagdrempelige manieren zoeken om mensen toch te helpen in beweging te komen. Het levert verbluffende resultaten op. Dat zagen we vorig jaar bij de eerste editie waar ruim 11.000 mensen een half uurtje door hun buurtje liepen. Ook dit jaar verbinden wij virtueel de positieve energie van samen wandelen.” Als deelnemers eenmaal de eerste stap naar een gezonde leefstijl zetten, trekken ze niet alleen vaker de wandelschoenen aan, maar letten ze ook meer op hun voeding. Eerder onderzoek naar de lokale aanpak achter de NDC toont aan dat deze ook echt iets oplevert. Groenemeijer: "Bas en zijn team laten zien dat effectieve preventie soms zo eenvoudig kan zijn als zorgverleners en buurtgenoten samen regelmatig een stuk wandelen. De resultaten spreken voor zich. Deelnemers voelen zich mentaal en fysiek gezonder, zijn zich meer bewust van hun eigen kracht in het aanpakken van hun overgewicht of diabetes en kunnen soms zelfs stoppen met medicatie.” 

Ook zorgverzekeraar Menzis en gezondheidsprogramma SamenGezond mogen zich trotse partner noemen van de NDC en Halfuurtje Door Je Buurtje. "Leefstijlinterventies zoals deze versterken de leefkracht van deelnemers: het werkt niet enkel preventief maar versterkt ook de positieve kracht van eigen regie”, aldus Ruben Wenselaar, voorzitter van de Raad van Bestuur van Menzis. Met Novo Nordisk deelt hij de visie op een gezondere toekomst. "Het huidige zorgstelsel is vooral ingericht op het repareren van lichaam en geest als dat reeds ‘stuk' of ‘ziek' is, we moeten de aandacht verleggen naar de voorkant: voorkómen dat de ziekte ontstaat. Om daar te komen moeten er naast een zorgplicht, ook een gezondheidsplicht in de wet komen, die partijen eraan houdt om de toename van leefstijlgerelateerde aandoeningen te beteugelen. Dat de kwaliteit van leven toeneemt door preventie, dat er steeds meer wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit ervan én dat we iets moeten doen om de ambities voor een betere volksgezondheid waar te maken, staat als een paal boven water. Menzis spant zich daar al jaren voor in, maar we kunnen dit niet alleen.

Iedereen kan op zondag 14 november, Wereld Diabetes Dag, kosteloos meedoen aan het ‘Halfuurtje Door Je Buurtje', op een willekeurig moment op de dag. Deelname is digitaal via de app SamenGezond. Deelnemers die minstens een halfuur actief zijn geweest en/of 1,5 kilometer hebben gelopen ontvangen een beloning van SamenGezond. En uiteraard worden zij uitgenodigd om verder te werken aan hun gezondheid met de app. Overigens komt Bas van de Goor op 14 november in hoogst eigen persoon naar Zevenaar voor de grote finale van de Nationale Wandel Diabetes Challenge, die om 12.30 uur start bij Heerenmäten.




Ronald Hoogendoorn