Ledenvergadering en lezing van de
historische kring Duiven-Groessen-Loo

DUIVEN - De Historische Kring Duivenp-Groessen-Loo houdt op woensdag 17 november de algemene ledenvergadering in de Ogtent. Aanvang 19.00 uur.

Het programma: 19:00 – 20:15 uur algemene ledenvergadering (alleen voor leden). Dan is er een kwartier pauze. Van 20:30 – 21:45 uur is er een lezing ‘In de woeste branding van de Tachtigjarige Oorlog’ door Ferdinand van Hemmen, een lezing
lezing over de betekenis van de Liemers en omstreken in de strijd tegen Spanje. De 80-jarige Oorlog draaide uit op een verbeten strijd van de Noordelijke Nederlanden voor hun zelfstandigheid. In die oorlog speelde prins Maurits van Oranje een belangrijke rol. Maurits bewonderde de technieken van de Romeinen en geïnspireerd door hun aanpak, organiseerde Maurits een geduchte verdediging langs de rivieren. Landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen vertelt via een beeldverhaal hoe die formidabele Mauritslinie werkte. Centraal staan hierbij de wachttorens die langs onder andere de IJssel waakten tegen Spaanse invallen. Uitgelegd wordt ook welke kansen er zijn om de Mauritslinie weer zichtbaar te maken in het landschap. Het water was een machtige bondgenoot in de strijd voor onze vrijheid. Dat stemt tot nadenken over de betekenis van het water voor ons land in de toekomst. Hoe kan een verbond met het water ervoor zorgen dat we veilig kunnen leven in de rivierendelta?

De lezing is voor leden (gratis) en niet-leden toegankelijk (3 euro). Het verzoek is om zich aan te melden (mail: secretariaat@hkdgl.nl, tel. 0316-267381). Er is controle op de corona QR-code en identiteit.