Afbeelding
Foto: COPYRIGHTDIK NICOLAIWWW.DIKNICOLAI.COM

Hulp bij digitale vragen

ZEVENAAR - Computer en internet worden steeds belangrijker in ons dagelijks leven. Zo vraag je online je zorgtoeslag aan, zoek je werk, maak je een afspraak bij de gemeente of vraag je een QR-code aan voor de CoronaCheck App. Daarvoor moet je wel kunnen omgaan met een computer. Bij Kunstwerk! de Bibliotheek in Zevenaar kan je vanaf heden twee momenten in de week met al je digitale vragen terecht bij het inloopspreekuur.

Inloopspreekuren

Op dinsdagochtend van 10.30 tot 12.00 uur en woensdagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur zijn er inloopspreekuren in Zevenaar. “De bibliotheek heeft een grote maatschappelijke rol. We informeren mensen op allerlei vlakken en vinden het belangrijk dat men zich gehoord voelt.” zegt Marie-José van de Velde, projectleider Leven Lang Leren bij Kunstwerk!. De inloopspreekuren bij de bibliotheek helpt bezoekers bij vragen over de Digitale Overheid, maar ook met informatie over de online diensten van de Bibliotheek. Ook buiten de inloopspreekuren zijn er professionals aanwezig.

Afgelopen weken zijn er al veel bezoekers geholpen. “Tijdens de inloopspreekuren ontvangen collega’s veel complimenten over de service. Zo kwam er een mevrouw die graag op haar nieuwe tablet een boek wilde lezen”, zegt Marie-José van de Velde. “Deze mevrouw liep trots de deur uit, omdat ze naast het lezen van boeken op haar tablet, ook heeft geleerd hoe ze gratis kan genieten van luisterboeken.”

Informatiepunt Digitale Overheid

Het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) is een landelijk begrip bij de bibliotheken. Bij het IDO worden mensen geholpen met de diensten van de Overheid. De inloopspreekuren zijn niet helemaal nieuw bij Kunstwerk!. “Al jarenlang komen bezoekers naar ons toe met vragen over hun tablet of computer. We hebben deze service nu een upgrade gegeven om mensen nog beter te helpen. Wij ondersteunen nu ook met het aanvragen van een DigiD of het verlengen van een rijbewijs. Wij sturen de bezoekers door naar de juiste organisatie, zoals het Sociaals Raadswerk, de formulierenbrigade of de gemeente.”, aldus Marie-José van de Velde. 

De bibliotheken hebben speciaal opgeleide bibliotheekmedewerkers die kunnen helpen met het vinden van informatie én bezoekers kunnen doorverwijzen naar de juiste (lokale) partners. Iedereen is welkom voor gratis hulp, ook als je geen lid bent van de bibliotheek.

Volgens Marie-José van de Velde wordt er op dit moment hard gewerkt om ook inloopspreekuren te realiseren bij de bibliotheken in
Duiven en Westervoort.