Afbeelding
Foto:

Lezing Viva la Frieda!

ZEVENAAR - Frida Kahlo (1907-1954), de Mexicaanse kunstenaar uit het midden de 20ste eeuw, staat dit jaar volop in de belangstelling met tentoonstellingen in meerdere musea. Kunstwerk! geeft een lezing over deze inspirerende kunstenares op dinsdag 7 december.

Haar indrukwekkende oeuvre en haar levensstijl brachten Kahlo roem en maakten haar tot wereldwijd icoon. Haar werk karakteriseerde zich door de vrolijke kleuren, die echter in contrast stond met een vervreemdende sfeer. Ze schilderde zelfportretten vol symboliek, geïnspireerd door haar relaties, gebroken lichaam en politieke overtuiging. Ze werd aanvankelijk alleen erkend als de vrouw van Rivera en als zelfstandige kunstenaar miskend, maar na haar eerste solotentoonstelling in 1938 was haar ster rijzend. En nu wordt ze als het boegbeeld gezien van vrouwen die onder de vleugels van hun beroemde partner vandaan zijn gekropen en tot eigen ontwikkeling én erkenning zijn gekomen.
De tentoonstelling werd samengesteld met werken uit het Museo Dolores Olmedo en de collectie uit het Blauwe huis (Nu Museo Frida Kahlo) van haar persoonlijke bezittingen als kleding, beschilderde korsetten en sieraden en is te bewonderen in het Drents Museum in Assen.

Datum: dinsdag 7 december 2021
Tijd:        20.00 - 22.00 uur
Docent: Inge van Velzen
Locatie: Turmac Cultuurfabriek - Zevenaar
Prijs: € 11,50