Noortje is dolblij met haar prijs (Foto: Rene Nijhuis)
Noortje is dolblij met haar prijs (Foto: Rene Nijhuis) Foto: Rene Nijhuis

Noortje van Bindsbergen: 'Sporten maakt me blij'

Zevenaarse is de beste Liemerse aangepaste sporter 2020-2021

LIEMERS - Vanwege de pandemie werd besloten het gala ter gelegenheid van de Liemerse sportverkiezing – waar vorige edities bijna 300 bezoekers werden verwelkomd – af te gelasten. Maar feestelijk werd het vorige week in de Liemerse deuropeningen zeker.

Kartster Luna Bloem uit Didam pakte de titel Sportvrouw van de Liemers 2020-2021. Wegracer Victor Steeman uit Lathum won in de klasse Sportman van de Liemers 2020-2021. De andere prijzen gingen naar hockeyster Meike van Alken uit Duiven (sporttalent), Noortje van Bindsbergen uit Zevenaar (aangepaste sporter) en tennistrainer Hans-Jurgen Striek uit Zevenaar (coach). Sportvrouw Luna Bloem staat haar mannetje in de opkomende autosport. Ze werd onder andere Nederlands Kampioen Rotax Max in 2021. Sportcoach Hans-Jurgen Striek is tennistrainer van Niels Vink. Vink pakte goud en brons tijdens de Paralympics dit jaar. Samen wonnen ze ook met het quadteam op de World Team Cup.

Uitlaatklep

Aangepaste sporter Noortje van Bindsbergen maakt grote stappen bij het speerwerpen. Zo gooide ze een Nederlands record in de klasse F34 (11,92 meter). Zittend werpen met speer, discus of kogel, daarin vindt Noortje haar ultieme uitlaatklep. Zij maakte dit jaar grote stappen met speerwerpen. Zo gooide ze een Nederlands record in de klasse F34 (11,92 meter). Zij draagt de titel op aan haar grootste fan: haar moeder. De 67-jarige Leni Dellepoort overleed 18 juli van dit jaar. “Ze heeft nog wedstrijden van me bijgewoond en gezien welke vorderingen ik maakte. Dat maakte haar ondanks haar ziekte heel blij. Op haar sterfbed heeft ze me op het hart gedrukt om te blijven sporten. Haar liefde geeft me enorm veel kracht en energie om door te gaan”, vertelt ze zichtbaar geroerd. 

Pesten

Noortje heeft cerebale parese dankzij een aangeboren hersenbeschadiging. Daardoor is de aansturing in haar armen, benen en romp niet optimaal. "De diagnose is pas laat gesteld, ik heb vaak niet de juiste hulp gehad en ik ben vroeger veel gepest.” Het sporten heeft van Noortje niet alleen een blijer mens gemaakt; het opent ook vele deuren. "Iedereen ziet heel veel potentie in mij. Dat is even wennen. Nu ontvang ik zoveel positieve reacties, dat is echt heel bijzonder.”
Haar grote doel is goud op de Paralympische Spelen van Parijs in 2024. "Dat zou een prachtig eerbetoon aan mijn moeder zijn.”
De Liemerse Sportprijs is een initiatief van regiocampagne De Liemers Helemaal Goed in samenwerking met de Liemerse gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar. Omdat vorig jaar vanwege corona een deel van het sportjaar wegviel, werd er dit keer teruggekeken op twéé sportjaren: 2020 en 2021.