Frank Boschman, Piet Gesthuizen (gemeente Zevenaar), wethouder Nanne van Dellen, Carlo Bouwman en Cees Blij
Frank Boschman, Piet Gesthuizen (gemeente Zevenaar), wethouder Nanne van Dellen, Carlo Bouwman en Cees Blij

Sportpark SV Gelders Eiland krijgt een impuls

Algemeen

AERDT/HERWEN – SV Gelders Eiland krijgt eenmalig een subsidie van € 113.084 van de gemeente Zevenaar voor de modernisering en opknap van het Toon van Uden sportpark in Aerdt en de ontruiming van sportpark Henk Polman in Herwen. Daar ging een lange weg aan vooraf. Vijf jaar om precies te zijn. Voorzitter Carlo Bouwman, penningmeester Cees Blij en Frank Boschman blikken terug.

Door Susan Wiendels

Een stukje terug in de geschiedenis. Begin deze eeuw klopt Cees Blij als voorzitter SV Aerdt al op de deur van Henk Polman, zijn collega van Carvium. Aerdt is van plan bijna een kwart miljoen te investeren in de uitbreiding en opknap van het bestaande sportpark. In de pen zitten onder meer een nieuwe tennisbaan, een handbalveld en een beachvolleybalveld. Blij: “Ik zei toen tegen Henk dat dát het perfecte moment was om te fuseren. ‘Als we het nu niet doen, kunnen we het de komende twintig jaar vergeten.’ Henk gaf toen aan dat hij wel wilde, maar dat hij het er bij zijn leden niet doorheen kreeg.”
Het worden geen twintig jaar zoals Cees Blij voorspelt. “De tijd heeft ons ingehaald.” In 2013, op de avond voor het verstrijken van de overschrijvingstermijn in het amateurvoetbal, staat Cees Dukkerhof namens Aerdt op de stoep bij Carlo Bouwman met de vraag om samen te gaan en gaat het balletje echt rollen. Bouwman: “Het was simpel: of op termijn samen voetballen of alleen verdergaan en het lot van Spijk achterna gaan.” Die club ging in 2008 na 62 jaar ter ziele door een gebrek aan spelers en aanwas.

Realisme versus sentiment

Dinsdag 25 februari 2014 gaat de boeken in als de dag dat het realisme het sentiment verslaat in de dorpen Herwen en Aerdt. De lokale voetbalclubs SV Carvium en SV Aerdt krijgen toestemming van de KNVB om een samenwerkingsverband aan te gaan voor de periode van minimaal drie jaar. Koste wat het kost tradities en accommodaties in stand houden met steeds minder leden en kader is gekkenwerk. Natuurlijk zijn er emoties, maar de wereld is veranderd. Iedereen kent elkaar, is mobieler en drinkt gewoon een biertje met elkaar. Carlo Bouwman: “En voor kinderen maakt het helemaal niets uit. Kinderen uit Aerdt gaan na de sluiting van De Driehoek in Herwen naar school. Als je ze dan na drie maanden tijdens de musical samen hand in ziet staan zingen en springen in het dorpshuis in Aerdt, heerlijk toch? Het maakt toch niet uit waar ze vandaan komen?”

In de praktijk betekent de samenwerking dat beide verenigingen hun eigen leden blijven behouden. Ook zullen zij op beide sportparken blijven spelen om zoveel mogelijk de voetbalsport in beide dorpen te waarborgen. Wel kunnen zij gebruik gaan maken van alle spelers van beide verenigingen om één eerste elftal en verdere teams samen te stellen. In de ene helft van het seizoen wordt er door het eerste getraind in Herwen en gespeeld in Aerdt; in de tweede helft worden de rollen omgedraaid. Met de samenwerking nemen beide clubs een voorschot op een fusie tussen beide verenigingen om voldoende overlevingskansen voor de toekomst te waarborgen. 

De samenwerkingsovereenkomst biedt ook ruimte voor andere verenigingen om op de rijdende trein naar een grotere en levensvatbare vereniging op het Gelders Eiland te springen. Dat gebeurt echter niet. In 2017 gaan Carvium en Aerdt definitief samen in SV het Gelders Eiland; RKPSC en sc Rijnland blijven zelfstandig. Beide sportparken blijven in functie. Dan kost echter handenvol geld. Cees Blij: “35.000 euro huisvestingskosten voor de instandhouding van twee sportparken. Dat is niet meer te betalen. Aerdt en Carvium zijn kerngezond de fusie ingegaan en daarom hebben we die kosten kunnen betalen. Daar konden we niet mee blijven doorgaan. We hebben meteen ingezet op één modern sportpark met goede faciliteiten, maar de onderhandelingen met de gemeente duurden bijna vijf jaar.” Een kostenneutraal voorstel haalde het niet bij wethouder Nanne van Dellen. “Hij was van mening dat wij ook zelf iets in moesten brengen.” Pas toen SV Gelders Eiland hierin meeging door een lening van € 50.000 euro af te sluiten kwam er schot in de zaak.

Zonnepanelen

Met de subsidie en de lening worden het sportpark Aerdt flink opgeknapt en het sportpark in Carvium ontmanteld en helemaal leeg met schone grond opgeleverd. Het sportpark in Aerdt krijgt een hoofdveld en een grote oefenhoek die bijna net zo groot wordt als het voetbalveld. Deze komt op de plek van de huidige oefenhoek en de plek waar eerder werd gehandbald en gebeachvolleybald. Bij het moderniseren en aanpassen zullen ledverlichting en zonnepanelen worden geplaatst om energiekosten te besparen.

Middenstip

“Hier kunnen we mee vooruit’, is de conclusie van de drie bestuursleden, al denken ze dat een verdere centralisatie van sportvoorzieningen in de voormalige gemeente Rijnwaarden op lange termijn onvermijdbaar is. “Toen we gingen samenwerken hadden Carvium en Aerdt ieder drie seniorenteams, nu nog maar drie. Zo hard gaat het. En ook Rijnland en RKPSC hebben weinig elftallen. Wij zien over tien jaar wel een grote sportvoorziening verschijnen. Natuurlijk gaat een fusie gepaard met emoties. Dat zag je ook toen we in juli de middenstip van het hoofdveld in Herwen in juli verhuisden naar Aerdt met de platte kar. Er liggen toch heel veel herinneringen in Herwen. Maar als je ziet hoeveel mensen uit Herwen en Aerdt nu samen het eerste team van onze club aanmoedigingen. Vaak zijn er meer mensen van ons bij uitwedstrijden dan bezoekers van de thuisclub. Ook ouderen, ja.” Lachend: “Qua tenue hebben we daar al op ingespeeld. Oranje-zwart heeft niets te maken met de clubkleuren van Carvium, Aerdt, Rijnland of RKPSC.”

Gemeente en bestuur SV Gelders Eiland zijn eruit!