v.l.n.r. Trees Uffing. Jan Bergmans, Francien van Hulten. Op de foto in de krant Jos Rouwhorst.
v.l.n.r. Trees Uffing. Jan Bergmans, Francien van Hulten. Op de foto in de krant Jos Rouwhorst. Foto:

Filmhuis Zevenaar klaar voor nieuwe jaar

ZEVENAAR - Hoe fijn is het om juist in deze tijd terug te blikken op het ontstaan en de geschiedenis van Filmhuis Zevenaar. Want ook al hadden we veel liever de films van aankomende week aan je willen tonen, we zijn trots op alles wat er tot op heden is bereikt door een groep enthousiaste vrijwilligers.

Nu aan de start van 2022, hopen we snel weer onze deuren te openen, voor een filmbeleving van formaat. Nu is het woord aan Trees Uffing, Jan Bergmans en Francien van Hulten die samen herinneringen hebben opgehaald. 

Pioniers kunnen de wereld veranderen. Ook in het geval van het Zevenaarse Filmhuis dat in 1979, dankzij een zestal idealistische vrijwilligers waaronder Trees Uffing (op de foto) het levenslicht zag in de Maatjes op Zonnemaat. Het begon met één filmavond in de maand op zondagavond. Door een terugloop van het aantal bezoekers hield de club het in 1983 voor gezien.
Onder de trouwe bezoekers bevonden zich onder andere Jan Bergmans, Francien van Hulten, Hans Lombarts en Jos Rouwhorst. Samen met Trees besloten ze het stokje over te nemen. De doorstart was een feit. Met een ratelende 16 mm projector op een krukje werden documentaires en films, die niet in de bioscopen werden gedraaid, op het filmhuisdoek vertoond. De draaidagen werden uitgebreid naar twee zondagavonden in de maand. Zoals iedereen van Filmhuis Zevenaar gewend is, werd er ook toen al nagepraat onder het genot van een drankje.

In 1985 bestond de mogelijkheid een ruimte te betrekken in De Bult naast de voormalige Maria Koningin Kerk. Een multicultureel gebouw, waarin toentertijd nog meer verenigingen hun domicilie hadden. "Dat hield in dat tijdens de draaidagen (iedere tweede week op zondag- en donderdagavond) de inmiddels twaalf vrijwilligers de handen uit de mouwen moesten steken om de ruimte (naar een ontwerp van Ben Norp) telkens weer te transformeren in de gezellige ambiance van het Filmhuis." Tevens kreeg men een kleine ruimte ter beschikking, om er een bar onder te brengen en creëerde men tafeltjes bij de zitplaatsen. Een concept dat ook in het huidige Filmhuis niet is losgelaten. Inmiddels lagen er plannen de kerk af te breken. Tijd om te kijken naar een ruimere locatie die werd gevonden in de oude smederij van de familie Boerboom aan de Wittenburgstraat. Samen met de voormalige ASWZ (Nu Baston) wethouder Netty Klomp, vormgever Ben Norp en circa twintig vrijwilligers werd een professioneel onderkomen gecreëerd dat in 2000 officieel werd geopend. "Met vijf vertoningmomenten per week schakelde men in 2012 over op digitalisering. Werden muziekactiviteiten uitgebreid met toneel, cabaret en literatuur. Kwam Buitenblik van de grond en werd de eerste buitenfilm vertoond.

De verhuizing naar de Turmac Cultuurfabriek in 2020 was de laatste in de rij. Nu heeft men de beschikking over twee zalen, circa 70 vrijwilligers, 14 operators en 14 draaimomenten per week. En wordt het publiek qua leeftijd steeds jonger. Echter het veertig jarig jubileum en de officiële opening van de Turmac Cultuurfabriek hebben door Corona nog steeds niet plaatsgevonden. Het pioniersschap van de vrijwilligers van het eerste uur heeft zijn vruchten afgeworpen. De lange bestaansgeschiedenis van het Filmhuis heeft uitgewezen dat het een kwestie is van een lange adem. Zij en alle overige vrijwilligers houden hun blik dan ook hoopvol en optimistisch op de toekomst gericht.

Namens het team van Filmhuis Zevenaar, een filmrijk en voorspoedig 2022!