Ingrid Mens en Karin Degen: "Het is hartverwarmend en bemoedigend te ervaren dat het belang van het bewaren en het presenteren van het Liemers Erfgoed zo breed wordt gedragen."
Ingrid Mens en Karin Degen: "Het is hartverwarmend en bemoedigend te ervaren dat het belang van het bewaren en het presenteren van het Liemers Erfgoed zo breed wordt gedragen." Foto:

Liemers Museum dankt inwoners gemeente en lokale politiek

ZEVENAAR - “Wat is nou een euro?” zo luidde de vraag van de ludieke crowdfunding campagne van het Liemers Museum welke is gestart in juni 2021.

De Liemers heeft recht op haar eigen oorlogsverhaal, die voor altijd bewaard moet blijven in het Liemers Museum. Het inrichten van het Liemers Museum op de nieuwe locatie in de Turmac Cultuurfabriek kost enorm veel geld en er was geen budget meer voor de presentatie over de Tweede Wereldoorlog. Daarom vroeg Kunstwerk! Liemers Museum slechts één euro van alle inwoners van de Liemers. Het was een poos spannend of het Liemers Museum in staat zou zijn om dit belangrijke oorlogsverhaal te behouden. 

Want de online teller van de donatie bleef steken op € 6.000 van de benodigde € 20.000,-. De lokale politiek bracht de oplossing. Door het indienen van een motie, die door alle partijen is gesteund, is er een eenmalige subsidie ter beschikking gesteld. Zo is het Liemers Museum in staat om de presentatie van de tweede Wereldoorlog alsnog in te richten.

Hulp inwoners

Er waren diverse manieren om te doneren voor het Liemers Museum. Zo hingen er posters met QR code, kon er online gedoneerd worden en stonden er door de Liemers heen diverse donatieboxjes. Ook de “gezichten” van de campagne hebben erg hun best gedaan om deze actie onder de aandacht te brengen. Daarom speciaal dank aan Joyce Mulder, Sjoerd Geurts, Bas Loeters, Demi Peters, Gerda Teunissen en Joop Boxstart. Ook was er de mogelijkheid om bij Jumbo Jan Heemskerk statiegeld van je lege flessen te doneren aan het Liemers Museum. Dit heeft uiteindelijk ook € 637,- opgeleverd.

Dankwoord

"Dank aan de inwoners van de Liemers voor hun donatie en dank aan de gemeente Zevenaar en alle politieke partijen dat zij de urgentie hebben ingezien van deze belangrijke presentatie in het Liemers Museum. Unaniem is de motie om het Liemers Museum te helpen en het resterende bedrag aan te vullen gesteund. Het is hartverwarmend en bemoedigend te ervaren dat het belang van het bewaren en het presenteren van het Liemers Erfgoed zo breed wordt gedragen", aldus een enthousiaste Karin Degen, Educator Liemers Museum.
Wat gebeurt er met het geld? Nu kunnen de vitrines en de verlichting worden aangekocht en geïnstalleerd en kan de volledige presentatie afgemaakt worden. Daarnaast wordt audio visueel materiaal ontwikkelt om deze presentatie museaal waardig te maken. Door dit laatste stukje steun kan de presentatie versneld afgemaakt worden en is het hopelijk in april al te bewonderen.