"Wij willen dat de mensen uit Spijk trots zijn op hun dorp en hun omgeving. Vandaar dit lied.
"Wij willen dat de mensen uit Spijk trots zijn op hun dorp en hun omgeving. Vandaar dit lied. Foto:

Troubadours bezingen de haven van Spijk

Joop Boxtart en Henk van Aalten zitten niet stil


SPIJK – Eerste kerstdag hebben Henk van Aalten en Joop Boxstart hun nieuwe lied ‘De Have van Spiek’ gepresenteerd. De clip is te zien op YouTube of op de facebook pagina van Spiek Steengoed. Op zondag 13 februari 2022 is het lied live te horen bij Spiek Steengoed in Dorpshuis De Spieker.

Door Carla Droste

Het lied, dat Henk en Joop samen van tekst en muziek hebben voorzien, gaat over de Beijenwaard. Een gebied, vlakbij Spijk, tussen de Spijksedijk en de Rijn. Hier wordt, in opdracht van Rijkswaterstaat, een nieuwe overnachtingshaven voor binnenvaartschippers gerealiseerd. De haven krijgt circa vijftig ligplaatsen en moet in 2023 klaar zijn. “Er komen ook camperplaatsen” vertelt Henk “en het is een prachtig struingebied, tenminste, als het geen hoog water is”.

Rijke historie

De Beijenwaard kent een rijke historie. Voordat men met de werkzaamheden begon is er archeologisch onderzoek verricht. Er zijn toen allerlei vondsten gedaan. Niet alleen zijn er overblijfselen van een steenfabriek uit 1830 gevonden. Ook een historische dijk en loopgraven uit de tweede wereldoorlog werden blootgelegd. En er zijn restanten van een legerkamp uit de 80-jarige oorlog ontdekt. Dit kamp, werd in 1635-1636 bevolkt door een leger van 3000 soldaten en maakte deel uit van een omsingelingslinie rondom de vesting Schenkenschans. De vesting lag destijds bij de splitsing van Rijn en Waal en was bezet door Spaanse troepen. Tijdens het ‘Beleg van Schenkenschans’ probeerde het Staatse leger van prins Frederik Hendrik van Oranje de Spanjaarden van deze strategische plek te verdrijven. Door te voorkomen dat zij versterkingen en voorraden konden ontvangen. Op 29 april 1636 gaf de Spaanse verdediging zich over.

Verliefde stelletjes

“Dat zijn toch prachtige verhalen”, zegt Joop Boxstart. “En dat heeft zich allemaal hier afgespeeld. Wij willen dat de mensen uit Spijk trots zijn op hun dorp en hun omgeving. Vandaar dit lied. Hopelijk krijgt het dorp een nieuwe impuls door de haven. Er gebeurt wel wat in Spijk, maar er is ook veel weg. De school, de voetbalclub, de carnaval.” Joop, opgegroeid in Babberich en woonachtig in Wehl, kwam in zijn jonge jaren al in Spijk. “Ik heb hier nog muziek gemaakt bij café Cornielje. En toen ik een jaar of 17 was, kwam ik op de brommer naar Spijk. Naar de kermis.” Hij vertelt over de zogenaamde ‘uutkru-j aovens’ van de steenfabriek. Als de stenen vanuit de gangen naar buiten waren gekruid, waren de muren bij de ovens nog lekker warm. En vormden een ideale ontmoetingsplek voor verliefde stelletjes. Henk van Aalten heeft hier geen actieve herinnering aan, maar weet wel het nodige over Spijk te vertellen. “De familie van mijn moeders kant woonde allemaal ‘op Spiek’. Behalve tante Dicky. Die woonde in Herwen. Vroeger fietsten we elke zondag door de ‘Olde Rien’ naar ‘Spiek’. Alle ooms en tantes verzamelden zich dan bij opoe rond de tafel. En degenen die er nog niet waren, zaten bij ‘De Smid’ in de kroeg.”

Spiek Steengoed

Beide mannen kennen elkaar al jaren. Hun contact werd intensiever bij de eerste versie van ‘Spiek Steengoed’. “Zo’n zes jaar geleden heb ik samen met een groep inwoners van Spijk het initiatief genomen om Spijk, op het culturele vlak, weer wat leven in te blazen”, vertelt Joop. “Daaruit is Spiek Steengoed ontstaan. Een jaarlijkse bonte avond met liedjes en verhalen in het dialect. De eerste keer waren, behalve Henk en ik, ook Henk Jansen en het Ritmisch koor van de partij. Dat was in 2016. Een mooie avond.”

Matinee op 13 februari

"Afgelopen jaar is het jammer genoeg niet doorgegaan”, vertelt Joop. Ook 2022 is nog onzeker. "Het is nog steeds de bedoeling dat de matinee op 13 februari doorgaat. We hebben weer een mooi programma met Dick van Altena, de Betuwse zanger met streektaalliedjes over ‘zijn' Betuwe, Paul Mulder en Theo Scholten, Henk van Aalten, John te Dorsthorst en ik.” Corona gooit vaker roet in het eten. De twee kerstshows ‘Altied met de kess naor huus', die Joop met zijn Joop Boxstart Bend op 19 december in het Musiater zou verzorgen, zijn afgelast. Ook Henk heeft het afgelopen jaar minder vaak opgetreden. Joop: "Het is voor de hele culturele sector een moeilijke tijd. Voor de theaters. Voor de artiesten. Maar ook voor alle medewerkers achter die artiesten, zoals de technici.”
Toch vervelen de heren zich niet. Joop is druk doende met zijn liedjes en teksten. "Voor corona had ik wel twee keer per week een optreden. Dat is nu veel minder. Ik word tegenwoordig wel regelmatig gevraagd om een uitvaart muzikaal te begeleiden. Mijn nummer ‘In De Fles', wordt vaak door de familie aangevraagd.” Ook Henk is volop bezig. "Ik ben jarenlang betrokken geweest bij het Oost-Gelders Streektaaldictee. En ik schrijf veel verhalen en liedjes in het Liemers dialect. Die verhalen plaats ik op social media of draag ik voor bij verenigingen. Ik ben nu bezig om deze verhalen te bundelen. De bundel gaat ‘Gelukstoffeetjes' heten en komt begin 2022 uit. Waarom ik vroeger zo blij werd van zo'n toffeetje, kun je in het boek lezen. Tegenwoordig krijg ik datzelfde blije gevoel als er een verhaal goed gelukt is. Mijn verhalen zijn mijn gelukstoffeetjes.”

Mooie samenwerking

Henk en Joop willen het dialect van de Liemers levend houden. De Have van Spiek' is hier een mooi voorbeeld van. Ze zijn blij met het resultaat. Joop: "Het was een mooie samenwerking. We hebben het nummer opgenomen in Studio A60 met John te Dorsthorst op toetsen, Jos Wissink op gitaar en mandoline en Theo Scholten op accordeon.
Sjoerd Geurts van Geurts Media heeft er een prachtige clip bij gemaakt. ”Mocht Spiek Steengoed niet doorgaan, dan hebben we gelukkig de beelden nog."

Het lied gaat over de Beijenwaard