"Het gaat om het voetbalplezier"
"Het gaat om het voetbalplezier" Foto:

Zevenaarder Marco van Eekeren wordt hoofdtrainer van vierdeklasser

ZEVENAAR – SC Groessen haalt de opvolger van hoofdtrainer Koen van Loon uit eigen huis. Tweede elftaltrainer Marco van Eekeren (54) wordt zijn opvolger. Een ras-Zevenaarder die de vereniging op zijn duimpje kent. “Groessen is helemaal mijn club geworden”

Door Susan Wiendels

Welbespraakt, recht voor de raap, het is Marco van Eekeren ten voeten uit. “Afspraak is bij mij afspraak. Ik hou van duidelijkheid en ik pak ook de sterkhouders aan als het nodig is. Spelers weten waar ze met mij aan toe zijn.” Eigenlijk belandde Marco van Eekeren per toeval op het trainingsveld. In zijn jeugdjaren voetbalde hij bij DCS, later was hij vooral actief in de zaal bij ZVL en De Haam. De voetbalschoenen hingen allang aan de wilgen toen zijn neef en overbuurman Paul Nijland hem polste om eens te helpen met een training van zijn zoontje Nino, die bij OBW speelde. “Dat voelde in eerste instantie toch wel raar als echte DCS’er, maar het was hartstikke leuk. Ik kocht een paar nieuwe voetbalschoenen van nog geen zeventien euro en ben aan de slag gegaan.” Een jaar of vijf trainde Marco verschillende jeugdelftallen bij Ooys Blauw Wit, tot aan de A-jeugd toe. “Mooie jaren, ik ben daar altijd goed behandeld.” Een korte periode bij jeugdliefde DCS volgde, maar de rol van assistent-trainer was hem niet op het lijf geschreven. Aan zelfkennis en reflectie geen gebrek bij Marco van Eekeren: “Ik kan nogal dominant zijn.”
Op dat moment trok Peter Bosman aan de bel. “Ik kende hem nog van mijn periode bij OBW.” Peter was inmiddels bij SC Groessen beland en polste Marco voor een job als trainer van de A-jeugd. “Ik dacht ‘Groessen, wat moet ik daar dan?’ Maar toen ik ging kijken bij de A1 en B1 was ik meteen verkocht. Ik had leuke gesprekken met spelers en ouders en zag meteen de potentie.” Met de A-jeugd van Groessen werd de Zevenaarder kampioen. Een geweldige prestatie, die mooi staat op zijn cv staat. “Maar bij Groessen word je nooit afgerekend op het resultaat. Het is een hele gemoedelijke en gezellige club. Ik hou ook wel van een feestje, vaak ga ik op zondag op de fiets of mijn vader brengt me, voor de derde helft.” Een biertje drinkt Marco niet, rosé is zijn lijf drank. Ook tijdens het Groessense carnaval en de kermis waar hij inmiddels vaste gast is. “Kijk, of je nu derde, vierde of vijfde wordt, dat maakt niet uit. Je blijft vierdeklasser. Het gaat om het voetbalplezier, dat is een belangrijk onderdeel bij de club.” Eisen zijn er dan ook niet gesteld door het bestuur. “Natuurlijk heb ik mijn eigen ideeën, maar verwacht van mij geen ontzettend ingewikkelde oefenstof.” Wel wil hij met een grotere groep gaan werken. “De eerste selectie bestaat uit 19, 20 man. Ik wil naar 23 man toe. Wie niet in het eerste speelt, speelt in het tweede of derde. Daar ben ik altijd duidelijk over. Ik wil iedereen speelminuten geven of dat nu in het eerste is of niet.” Maar eerst wil hij zijn tijd bij het tweede goed afsluiten. “Overal waar ik trainer ben geweest ben ik door de voordeur weggegaan.” Ook bij Fortuna Elten, waar hij van 2017 tot en met 2019 hoofdtrainer was. “Het eerste jaar werden we kampioen, het tweede jaar degradeerden we en het laatste jaar promoveerden we, omdat we tweede stonden toen de boel vanwege corona op slot ging. Een prachtige tijd.” Een hereniging met Groessen volgde op aandringen van Jelle van Onna en Sander Meijer. Samen met hen ontfermde hij zich over O19; vorig jaar maakte hij de stap naar het tweede elftal. En nu dan de laatste stap, een tweejarig contract als hoofdtrainer. Een logische. Met veel selectiespelers die nu op de deur kloppen werkte hij in het verleden samen.
Hij heeft zin in de nieuwe klus. “Alleen zoeken we nog een trainer voor het tweede.”