Hoe kies je een sport voor jouw kind met autisme?

WESTERVOORT/DUIVEN - Als je kind autistisch is, dan kan het best een uitdaging zijn om de juiste sport te vinden. Maar juist voor deze kinderen is sport een uitlaatklep en een mogelijkheid om meer zelfvertrouwen te krijgen. Daarom een paar punten om op te letten bij het vinden van die sport.

Talenten: Een kind met autisme heeft net als ieder ander kind talenten en kwetsbare kanten. Heeft jouw kind oog voor detail? Probeer dan sporten als schaken, biljarten of curling. Bij een goede concentratie zijn judo, darten en bowlen de moeite waard. Of als hij juist veel lef heeft dan kunnen BMX, surfen en turnen uitdagend zijn.
Klik met een coach: Houd ook rekening met zaken als lichaamsbouw, aanleg en de omgeving waarin wordt gesport. De klik met een coach is zeker bij kinderen met autisme erg belangrijk.
Speciaal of regulier team: Als een vereniging een speciaal team heeft voor autistische kinderen dan is dat te vinden op de clubwebsite of via Uniek Sporten. Jouw kind kan soms ook in een regulier team meedoen. Het is dan wel goed om te kijken hoe trainers met autisme omgaan. Daar kom je als ouder het beste achter door mee te gaan.
Proeftrainingen: Probeer vooral verschillende sporten middels proeftrainingen. Benieuwd naar sportclubs met specifiek aanbod voor kinderen met autisme? Kijk eens www.unieksporten.nl.