Afbeelding
Foto:

Filmhuis Zevenaar toegankelijk voor iedereen

ZEVENAAR - Toegankelijkheid van een bioscoop of Filmhuis gaat verder dan het hebben van een invalidentoilet, dat begrijpen ze bij Filmhuis Zevenaar. Naar de film gaan als je niet (goed) ziet of hoort? Ja natuurlijk kan dat, bij Filmhuis Zevenaar kun je in de filmagenda zien welke films AD ( Audiodescriptie) hebben. Ben je blind, slechtziend, doof of slechthorend? Kom gerust langs bij Filmhuis Zevenaar. De medewerkers begeleiden de bezoekers naar de juiste zaal en stoel en staan bij met raad en daad. Daarnaast is er Earcatch, de film-app voor mensen die blind of slechtziend zijn en Subcatch, de film-app voor mensen die doof of slechthorend zijn, ontwikkeld en uiteindelijk ondergebracht bij Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid. Zo is het mogelijk om zo optimaal mogelijk te genieten van een film.

Maar hoe werkt het nou eigenlijk?
Wat is Earcatch?

Earcatch is een smartphone-applicatie die mensen met een visuele beperking in staat stelt audiodescriptie (AD) te gebruiken bij Nederlandstalige films in elke bioscoop en in elk filmtheater in Nederland. Audiodescriptie is een techniek die film ook voor blinden en slechtzienden aantrekkelijk maakt. Een stem beschrijft tijdens pauzes in dialogen alle visuele elementen in de film. Mensen met een visuele beperking kunnen door deze extra uitleg de film beter volgen.  Gebruikers van de gratis Earcatch-app downloaden thuis het audiodescriptie bestand van de film naar keuze op hun smartphone of tablet. In de filmzaal luistert de gebruiker via één oordopje naar de audiodescriptie en hoort hij of zij met het andere oor het zaalgeluid. Door middel van geluidsherkenning zorgt Earcatch ervoor dat audiodescriptie en film precies met elkaar gelijklopen. De Earcatch-app heeft in de bioscoop of het theater geen wifi nodig. Het telefoon- of tabletscherm blijft tijdens gebruik donker, zodat Earcatch niet hinderlijk is voor medebezoekers.

Waarom Earcatch?

Nederland telt circa 350.000 mensen met een visuele beperking. Een bezoek aan de bioscoop of het filmhuis zat er voor hen vaak niet in, ook al is de techniek audiodescriptie niet nieuw. In landen om ons heen is het fenomeen al diepgeworteld in de film- en televisiewereld. De manier waarop audiodescriptie via de Earcatch-app nu ook beschikbaar is in Nederlandse bioscopen en filmtheaters, is een grote innovatie.

Filmaanbod

Earcatch biedt de gebruikers Nederlandstalige audiodescriptie bij Nederlandstalige films en Engelstalige audiodescriptie bij Engelstalige films. Als een film meerdere talen bevat, wordt de audiodescriptie uitgebreid met audio-ondertiteling. De vertalende ondertiteling in beeld is dan ook hoorbaar via de Earcatch-app. 

Wat is Subcatch?

De Subcatch-app bevat speciale ondertiteling voor Nederlandstalige bioscoopfilms en documentaires, waardoor ook dove en slechthorende mensen deze kunnen volgen. Door te luisteren naar het geluid van de film is Subcatch in staat te synchroniseren, waardoor de ondertiteling automatisch met de film meeloopt. Subcatch biedt speciale ondertiteling, die behalve de dialogen ook benoemt welk personage aan het woord is en de sfeer van de muziek en belangrijke geluiden beschrijft. Door Subcatch kan nu ook deze groep mensen samen met familie en vrienden genieten van nieuwe Nederlandstalige films. 

Waarom Subcatch?

Er zijn in Nederland ongeveer 1,3 miljoen doven en slechthorenden die met alles in de samenleving mee willen kunnen doen en dus ook graag het culturele aanbod tot zich willen kunnen nemen. Nederlandstalige films in de bioscoop zijn echter niet toegankelijk voor hen. Ze kunnen de dialogen niet volgen en missen geluiden die relevant zijn voor het verhaal. 

Bron: Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid. Meer informatie: www.subcatch & www.earcatch.