Alle genomineerden bij elkaar (Foto Willy Demon)
Alle genomineerden bij elkaar (Foto Willy Demon)

Vrijwilligersprijzen Duiven uitgereikt: Chris Blij, Sander Meijer en Dickens in de Liemers in de prijzen

Algemeen

DUIVEN - “Onze vrijwilligers verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Fijn om al deze vrijwilligers bij elkaar te zien en daardoor ook persoonlijke aandacht voor ze te hebben.” Met deze woorden stak wethouder Johannes Goossen 250 vrijwilligers in Duiven een hart onder de riem tijdens de vrijwilligersavond op donderdag 10 maart.

Door Alie Engelsman

Al enkele weken konden inwoners van de gemeente Duiven vrijwilligers nomineren voor de vrijwilligersprijs van 2021. Een jury, bestaande uit een vakjury en de winnaars van 2020, bepaalde uiteindelijk wie de individuele prijs kreeg. De vrijwilligers in de zaal brachten dezelfde avond nog een stem uit op de genomineerde jongeren en groepen.
De organisatie van het vrijwilligersfeest lag in handen van een kernteam, bestaande uit Mirjam Bottenheft (gemeente Duiven), Bart Hoesté (Vrijwilligerscentrale van de Stichting Mikado) en Anouk de Valois (Anouk@Work). Anouk werd vijf jaar geleden op de valreep, twee dagen voor de vrijwilligersavond, gevraagd in te vallen als presentator van de avond. “Dat was spannend, ik had nagenoeg geen tijd om me voor te bereiden, maar wat was dat leuk om te doen.” Toen ze werd gevraagd om het jaar daarop ook de presentator van de avond te worden stelde Anouk één voorwaarde. Ze wilde, als vrijwilliger, volledig mee helpen de vrijwilligersavond te organiseren. Ze wilde feeling krijgen met de mensen die zich vrijwillig inzetten voor allerlei doelen en mensen in het dorp.

Waardering

De vrijwilligersavond wordt al enkele jaren georganiseerd op de donderdagavond voor de grote landelijke vrijwilligersactie ‘NL Doet’. Anouk: “Er zijn natuurlijk zeker wel duizend vrijwilligers in onze gemeente, maar wellicht hebben we niet iedereen kunnen bereiken en niet iedereen voelt zich thuis op zo’n feest. Vrijwilligers zijn vaak bescheiden mensen en staan niet graag op de voorgrond. Ze vinden het eigenlijk heel normaal dat ze dit werk doen voor de gemeenschap. Maar als je zo denkt over je eigen vrijwilligerswerk, dan laat je ook niet zo snel je waardering zien voor dat van een ander. Vrijwilligerswerk verdient die waardering zeker en daarom vinden wij het zo belangrijk om eenmaal per jaar zo’n feestavond groots te organiseren.”
In totaal werden er 11 groepen genomineerd, 11 individuele vrijwilligers (25-plus) en 3 jongeren onder de 25 jaar. Anouk: “Die laatste categorie hebben we nog niet zo goed in beeld. Er zijn vast veel meer jongeren die nu al een steentje bijdragen. We hopen door de prijs in deze categorie ook meer jongeren te bereiken.”
De feestavond kende een afwisselend programma. Na een heerlijk buffet startte het programma met een openingswoord van burgemeester Huub Hieltjes en wethouder Johannes Goossen. Vervolgens stelden de drie hoogste genomineerden per categorie zich voor via korte filmpjes, geproduceerd door Videoclub Duiven, waarna ze werden geïnterviewd door cabaretgroep ‘De Gemeentereiniging’ In de pauze kon nog worden gestemd voor de groepen en de jongeren. De individuele 25-plussers waren al door de vakjury beoordeeld. Tijdens het tellen van de stemmen zorgde Cabaret ‘De Gemeentereiniging’ voor een leuke, actuele act. Rond kwart over negen was dan het spannende moment van de prijsuitreiking aangebroken.

Categorie jongeren

Sander Meijer won de prijs in de categorie jongeren. Celine Hummel en Alex Bongers verlieten het podium met een welverdiende bos bloemen. Wethouder Ineke Knuiman reikte de cheque, ter waarde van 500 euro, uit aan Sander. Sander maakt zich verdienstelijk bij Sportclub Groessen, onder meer als organisator van de jeugdvoetbaldriedaagse. Hij is ook de grondlegger van de circuittraining bij de sportgroep, want hij vindt dat iedere speler recht heeft op een kwalitatief goede training. Sander: “Ik ben natuurlijk heel blij met de prijs, maar ik vind het vooral leuk om me bij Sportgroep Groessen met de jeugd bezig te houden.”

Categorie individuelen

Chris Blij was zichtbaar geëmotioneerd toen hij hoorde dat hij de prijs had gewonnen in de categorie individuelen, ouder dan 25 jaar. De prijs werd hem van harte gegund door de beide andere genomineerden, Sylvia Hof en Mary Ossevoort. De gepensioneerde garagehouder uit Groessen ontving zijn cheque, ter waarde van 750 euro, uit handen van Audrey Jeurissen van de Liemerse Uitdaging. Chris doet veel verschillende dingen voor de gemeenschap. Hij verbouwt onder meer groenten voor de voedselbank en knapt auto’s, landbouwwerktuigen en fietsen op voor mensen die ze nodig hebben, zoals vluchtelingen en mensen met weinig geld. Hij doet dit samen met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, die hij daarin begeleidt. Zijn vrouw: “Hij staat om half acht op, eet een boterham, gaat de deur uit, komt nog even binnen voor een kopje koffie of om iets te eten, maar verder is hij tot in de avond druk met zijn vrijwilligerswerk.” Chris vindt het de gewoonste zaak van de wereld dat hij dit doet. “Zo zijn we vroeger opgevoed, dat je iets deed voor een ander.” Chris doneerde zijn cheque aan de vluchtelingen in Oekraïne.

Categorie groepen

De prijs voor de groepen ging naar Dickens in de Liemers. Ze lieten daarbij Stichting GoClean de Liemers en AED Netwerk achter zich. Wethouder Gemma Tiedink overhandigde de cheque ter waarde van 750 euro aan Willem Diepenbroek. Willem en zijn partner Hilde: “Onze dank gaat uit naar de fantastische groep van zo’n 200 vrijwilligers die eer door weer en wind voor zorgen dat we de gemeenschap in de decembermaand een mooi evenement kunnen aanbieden. We hebben een geweldig, enthousiast team, dat zich niet uit het veld laat slaan door teleurstellingen. Zelfs met corona, toen we vanwege de maatregelen het werk moesten afschalen, kwamen ze toch. Ze gaan er helemaal voor. Er is ook een enorme saamhorigheid. En dat maakt vrijwilligerswerk ook extra leuk: je doet het samen.”

De prijswinnaars (Foto: Willy Demon)