Burgemeester Huub Hieltjes feliciteert Willem en Gerrie (Foto: Alie Engelsman)
Burgemeester Huub Hieltjes feliciteert Willem en Gerrie (Foto: Alie Engelsman)

Willem droeg Gerrie 60 jaar terug naar trouwauto

Algemeen

DUIVEN - Willem Jurriens (82) en Gerrie Bleumink (80) stapten op 9 maart 1962 in het huwelijksbootje. Alle reden voor burgemeester Huub Hieltjes om het echtpaar zestig jaar later te overladen met felicitaties.

Door Alie Engelsman

Willem, geboren in Rheden, leerde Gerrie kennen via een vriend die hem uitnodigde voor een feestje, want ‘er zit een heel leuk meisje voor jou bij’. Die avond bracht hij Gerrie naar huis. Bij de deur vroeg ze hem: “Zien we elkaar nog eens weer?” en dat deed Willem. Het stel trouwde in Brummen, de gemeente waar Gerrie werd geboren. Ze kregen drie kinderen, zes kleinkinderen en inmiddels hebben ze 3 achterkleinkinderen.

Zonnig

Willem: “toen we trouwden was het net zo mooi zonnig als nu. Alleen had het de dag er voor nog gesneeuwd. Het pad naar het huis van Gerrie was erg blubberig en Gerrie droeg een lange, witte bruidsjurk. Mijn schoonvader had wel een plank op het pad gelegd, maar dat was te smal. Ik bedacht me geen moment, tilde Gerrie op en droeg haar zo over de plank naar de trouwauto. Dat moment vergeet ik nooit meer.”

Na het trouwen kreeg het echtpaar te maken met woningnood. “We wilden groter gaan wonen in Rheden, vanwege de kinderen, maar er was een lange wachttijd. Achter het huis van mijn vader lag een stuk bouwgrond. Met vrienden hebben we dat gekocht en er een huizenblok van zes huizen op gebouwd, allemaal in onze vrije tijd en met onze eigen handen. Ik was daar heel trots op en daar hebben we zo’n 40 jaar gewoond.”

Interieurverzorgster

Willem heeft veel verschillende banen gehad in zijn werkzame leven. Het langst werkte hij in betonfabriek De Meteoor in Rheden, maar hij was onder andere ook vertegenwoordiger in verzekeringen en werkte in een smederij. Gerrie kreeg, na de geboorte van haar kinderen, een baan bij de Gemeente Rheden als interieurverzorgster. “In die tijd was dat heel bijzonder, dat vrouwen weer gingen werken.”

COPD

Willem is zelf COPD-patiënt. Het stel overwinterde graag in Spanje. “Dat is goed voor de longen. Door corona konden we daar de afgelopen jaren niet meer naar toe. De longarts merkt het verschil en ik zelf ook.” Gerrie lijdt aan de ziekte van Alzheimer, waardoor ze zich maar weinig kan herinneren. Dat leidde er toe dat ze onlangs is opgenomen in een verpleeghuis in Veenendaal. Het valt Willem niet mee, om na zo’n lang leven samen, nu op grote afstand gescheiden te moeten wonen. Willem woont in feite bij zijn dochter en schoonzoon in Duiven. Hij brengt veel tijd door op de camping in Zeewolde, waar hij een mooi chalet heeft. Lange tijd heeft hij Gerrie daar ook verzorgd. Inmiddels staat Gerrie ingeschreven voor een plek in een verpleeghuis in Zeewolde. “Ik hoop dat ze daar naar toe kan verhuizen. We willen graag in Zeewolde wonen, want daar hebben we veel vrienden. Dan wonen we ook weer dichter bij elkaar. Gelukkig kan ik nog goed autorijden. Ik bezoek haar om de andere dag. Maar er komt een tijd dat ik de auto moet laten staan.”