Onderzoek voor versterken landschap en bouw extra woningen in de Liemers


WESTERVOORT/DUIVEN - De gemeenten Duiven en Westervoort onderzoeken de komende periode, samen met buurgemeenten, hoe en waar in de Liemers het landschap kan worden versterkt en nieuwe woningen kunnen worden gebouwd. 

Het college stemde in met de ‘Onderzoeksagenda Gebiedsuitwerkingen Verstedelijkingsstrategie’. De resultaten van het onderzoek worden vervolgens gebruikt om een gebiedsuitwerking te maken. In de gebiedsuitwerking komt te staan hoe de landschaps- en woningbouwplannen concreet gestalte kunnen krijgen. Hierbij wordt rekening gehouden met eigen gemeentelijke ruimtelijke plannen. De gebiedsuitwerking is een volgende stap op weg naar de Verstedelijkingsstrategie Arnhem Nijmegen Foodvalley. Eind 2021 werd het concept van de strategie door alle 26 gemeenten van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen en Regio Foodvalley vastgesteld. Hoewel de naam anders doet vermoeden, gaat het in de strategie om het versterken van het landschap en de bouw van extra woningen. Want de druk op de woningmarkt is hoog, veel mensen willen in deze regio komen wonen, en voor veel starters is het moeilijk een woning te vinden. Tegelijkertijd willen de gemeenten de landschappelijke kwaliteit van de regio’s koesteren en niet per definitie in deze gebieden extra woningen gaan bouwen. Dat vraagt om keuzes en daarvoor wordt de verstedelijkingsstrategie opgesteld. In de gebiedsuitwerkingen wordt concreter zichtbaar hoe en waar het landschap kan worden versterkt en waar extra woningen kunnen worden gerealiseerd. De gemeenten - die zelf verantwoordelijk zijn en blijven voor de ruimtelijke ordening - spelen hierbij een belangrijke rol. De gemeenteraden bepalen uiteindelijk hoe deze plannen handen en voeten krijgen. Wethouder Ton Spaargaren van de gemeente Duiven: "Het versterken van landschap en de bouw van extra woningen is nodig. Maar ook de mobiliteitstransitie. Denk aan het verbeteren van het OV, het stimuleren van het fietsgebruik en ook het wonen naast het station. Het versnellen van de omschakeling naar een circulaire economie is ook van groot belang. Dit onderzoek zorgt voor de verbinding van meerdere portefeuilles en thema's.” Wethouder Hans Sluiter van de gemeente Westervoort: "Fijn dat de mogelijkheid er straks is om extra woningen te bouwen in de Liemers. Je ziet en merkt dat er veel inwoners graag in hun dorp of omgeving willen blijven wonen. In de gebiedsuitwerkingen wordt concreter zichtbaar hoe en waar het landschap kan worden versterkt en waar extra woningen kunnen worden gerealiseerd. Hierbij houden we ook rekening met de mobiliteitstransitie en circulaire economie.”


Ontmoetingsdag Duiven, Groessen, Loo

GROESSEN - Op woensdag 6 april is er een ontmoetingsdag gehouden voor zieken en thuiszittenden in de gemeente Duiven in zalencetrum Gieling.
De kosten bedragen twintig euro per persoon voor deze dag. Mocht je een chauffeur en vervoer nodig hebben kost dit 2,50 euro extra. Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door de plaatselijke Caritassen. Opgeven kan voor 26 maart bij: Loo: M. Berentsen 0316-263353, Groessen: J. Otten 06- 13899764, Duiven: E .van den Boom 0316-263605.