De Makerspace Duiven
De Makerspace Duiven Foto:

Makerspace Duiven: leren, maken, delen

Techniek, creativiteit en nerdy komen samen in één ruimte

DUIVEN - In een ruimte in het Horsterpark zit Makerspace Duiven: een plek die speciaal is ingericht met allerlei verschillende soorten apparatuur die mensen gratis mogen gebruiken. Het idee is dat zowel techniekliefhebbers als andere mensen naar de Makerspace kunnen komen om dingen te creëren met gebruik van deze apparatuur. 

Door Jasmijn Muijser

Emil Glänzer is lid van Zo!Diva en MVI-docent op het Candea College. Hij vertelt meer over de Makerspace: “Een makerspace is eigenlijk een fenomeen dat wereldwijd bekend is. Het is ontstaan met het idee om mensen met elkaar te verbinden, door middel van creëren.” Over het ontstaan in Duiven: "Mijn lokaal op school heb ik ingericht met het oog op het principe van een Makerspace. 'Hoe leuk zou het zijn om ook voor anderen een Makerspace op te richten?' dacht ik . "En ja, zo ontstond het idee eigenlijk.”

Winnaar burgerinitiatief

Tijdens het burgerinitiatief van de gemeente Duiven in 2019, waarbij burgers hun ideeën voor leuke activiteiten konden pitchen, kwam de Makerspace als winnaar uit de pot. Het geld dat door de gemeente Duiven beschikbaar werd gesteld, werd verdeeld over de aanschaf van apparaten en materiaal. De ruimte werd aangeleverd door Chris van de Ven en zo kon het team van vrijwilligers dat zich inzet voor de Makerspace van start.

Projecten

Elke donderdagavond stellen deze vrijwilligers zich beschikbaar om mensen te helpen met het maken van dingen of voor het geven van een cursus. “Ondertussen hebben we al projecten gehad zoals het bedrukken van T-shirts voor mensen met een startersbedrijf, het maken van een kunststof windscherm voor een cabriolet en het ontwerpen en realiseren van leuke bordjes voor het Horsterpark.” De Makerspace is bijvoorbeeld ook een goede plek waar kunstenaars zich naar hartenlust kunnen uitleven. Deze groep probeert het team van de Makerspace ook aan te trekken. “Ik hoop eigenlijk altijd dat er een keer iemand komt binnenlopen met een idee voor een ontwerp en vraagt: 'goh dit wil ik, kun je mij hierbij helpen?’, merkt Emil op wanneer hij praat over de verschillende creaties die al tot stand zijn gebracht in de Makerspace.

Materialen

De Makerspace heeft zelf een aantal materialen op voorraad liggen zoals kunststof en hout. Emil: "Maar we zijn natuurlijk niet van de Gamma. Willen mensen specifiek materiaal hebben of een bijzondere kleur, dan adviseren we dat zelf mee te nemen." Het gebruik van de apparaten zoals de lasersnijder de 3Dprinters of een CNC frees is gratis, de materiaalkosten zijn echter wel voor eigen rekening.

Animo

De uitbraak van corona bemoeilijkte de gang van zaken wel. "De meeste mensen hebben het gevoel dat ze over een soort drempel moeten stappen, maar het de Makerspace is echt laagdrempelig,” benadrukt Emil. "De Makerspace is eigenlijk een plek waar techniek, creativiteit en nerdy samen komen. Iedereen is welkom."

Makerspace heeft een eigen website: https://makerspaceduiven.nl en een Instagramaccount:
@makerspaceduiven, waar wordt gepost over  aankomende projecten, cursussen en ontwerpen.