Droom je van drummen? Bij Kunstwerk! leer je snel
Droom je van drummen? Bij Kunstwerk! leer je snel

Kunstwerk! Open Dag in Turmac Cultuurfabriek en Het Musiater druk bezocht

Algemeen

ZEVENAAR - Op de Open Dag van 11 juni kon iedereen een kijkje nemen bij Kunstwerk!. Spaans leren, drummen, zangles, Indisch eten koken, schilderen, en ga zo maar door. Op twee locaties – Het Musiater en de Turmac Cultuurfabriek – konden bezoekers genieten van een verscheidenheid aan activiteiten.

Door Kyra Sannes

Familie Tanck-de Laak is al vroeg bij het Musiater aanwezig. “Wij hebben twee kinderen die hier al klarinet spelen. De jongste gaat nog een instrument kiezen,” vertelt de moeder. Het docentenoptreden, de eerste activiteit in het Musiater, lijkt daar ideaal voor. Tussen de bekende liedjes door laten alle instrumenten zich ook afzonderlijk horen. Na het optreden, krijgt iedereen de kans om even te drummen of piano te spelen. Voor Martin Geessinck, drum- en slagwerkdocent, is het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om muziek te maken. “Als kind wilde ik al naar de muziekschool, maar dat vonden wij een beetje duur. Dus ben ik bij de Harmonie gegaan, een muziekvereniging. Die marcheerde bij ons altijd door het dorp, met de trommelaars voorop. En vandaaruit is het gegroeid,” vertelt hij. “Met deze Open Dag hopen we kinderen te enthousiasmeren voor muziek. Want muziek is niet alleen leuk, het is ook nog eens goed voor je hersenen.” En daar sluit ook Martine Spruijt zich bij aan. Martine geeft ‘Muziek op schoot’ voor kinderen van 8 maanden tot 3 jaar. Kinderen leren kennis maken met muziek, en tegelijkertijd ontwikkelen ze hun motoriek en sociale en emotionele vaardigheden. “Het is zo leuk om te doen. Kinderen reageren nog zo puur op muziek, en het contact tussen ouders en kind is heel mooi. Het is echt een genietmomentje.”

Cultuur en educatie

Ondertussen wordt in de Turmac Cultuurfabriek ook aandacht besteed aan de geschiedenis. Romeinen hebben midden in de hal hun kamp opgezet en oud-medewerkers van de vroegere sigarettenfabriek geven een rondleiding door het complex. Daarbij hoort ook een kijkje in het depot, de opslagplaats van het museum. “Hier liggen honderdduuzenden verhalen,” zegt een verwonderde bezoeker. Schilderijen, vaasfragmenten van de Romeinen, stenen brokstukken, drukpersen en allerlei bijzonderheden liggen op hun plek te schitteren. Maar ook de toekomst krijgt aandacht bij de Cultuurfabriek. “In Lab 12 werken we met projecties, 3D-printers, en VR,” vertelt Stan van Hunen. “Met techniek gaan we toch altijd vooruit. Als je er vroeger al mee gespeeld hebt, begrijp je het later beter.” De cursus van Lab 12 is gericht op jonge kinderen, maar ook voor (jong)volwassen is het aanbod groot: verscheidene schildercursussen, het maken van heerlijke, vers gekruide Indische hapjes, of het leren van een taal: Frans, Duits, Spaans, Engels en Italiaans worden op verschillende niveaus aangeboden. “Boodschappen doen, de weg vragen: het is fijn als je je kan redden in het buitenland,” vertelt Spaans docent Marianne Vissers. “Daarbij ontstaan soms mooie vriendschappen tijdens een cursus. Dat vind ik heel waardevol.”