Wijkraad Duiven-West kan vooruit met de plannen voor het park na de informatiebijeenkomst (Foto: Alie Engelsman)
Wijkraad Duiven-West kan vooruit met de plannen voor het park na de informatiebijeenkomst (Foto: Alie Engelsman) Foto:

Wijkraad Duiven-West polst bewoners

Ontmoetingsplein en hondenlosloopgebied in Gemünden am Mainpark in de maak

DUIVEN - Wijkraad Duiven-West hield op woensdag 22 juni een informatiebijeenkomst in het Het Palet Trefpunt Duiven. Op de agenda stonden het hondenlosloopterrein in het Gemünden am Mainpark en het ontmoetingsplein. Ook was er ruimte voor een eerste kennismaking met het voedselbos ‘Buitensingel’, dat ten westen van de Westsingel in Duiven ligt. De avond werd afgesloten met de jaarvergadering. 

Door Alie Engelsman

Circa 25 bewoners bezochten de bijeenkomst. Namens de gemeente Duiven waren wethouder Johannes Goossen, fractievoorzitter Karin Bouwmeister en raadslid Gerard Brands, beiden van DOED en de ambtelijke contactpersoon Arjan de Vries aanwezig. Herman Nierkens en Wim Vilters, respectievelijk de voorzitter en de penningmeester van de wijkraad, leidden de bijeenkomst. Na de inleidingen en een korte pauze kregen de aanwezigen gelegenheid om mee te praten over de plannen voor ofwel het ontmoetingsplein, ofwel het hondenlosloopgebied.

Ontmoetingsplein

Herman Nierkens gaf uitleg over de huidige plannen van een ontmoetingsplein bij Het Palet. Het idee is ontstaan uit een eerdere enquête, enkele jaren geleden, over het wijkontwikkelingsplan. Ook uit een latere enquête kwamen veel positieve reacties over de invulling van het plein. Later, op de digitale peiling van Buurtpeil kwamen meer dan 200 reacties, overwegend positief. Daaruit is gebleken dat er bij een aantal bewoners van de wijk behoefte is aan een ontmoetingsplek in de buitenlucht. Gesprekken met de direct betrokkenen waren positief en ook de bewoners reageerden optimistisch, hoewel er ook enkele kritische kanttekeningen waren. In het oorspronkelijke plan werd gestreefd naar een autovrij plein, waarin enkele parkeerplaatsen voor vergunninghouders waren meegenomen. Echter, de gemeente vond dit niet passen in het parkeerbeleid, dus werd voor een andere oplossing gekozen. Dit werd het inrichten van de straat tussen Het Palet en de parkeerplaats voor de Coop als ontmoetingsplein, met een nieuwe aansluiting naar de Van Goyenstraat. Tijdens de discussie waren er twijfels over de verkeersveiligheid - niet in de laatste plaats vanwege de schoolkinderen -, het risico dat het plein hangjongeren aan zou trekken en een toename van zwerfafval. Uiteindelijk woog het idee van een plein, waarop men elkaar met een kopje koffie op een terrasje kon treffen duidelijk mee en werden de bewoners enthousiaster over het plan, mits de verkeersveiligheid gewaarborgd kon worden.

Hondenlosloopterrein

Duiven-West telt drie hondenlosloopterreinen, te weten aan de Westsingel, in de Rubensstraat en in het Gemünden am Mainpark. De eerste twee terreinen zijn, naar ieders tevredenheid, afgeschermd met een deugdelijke omheining. In het Gemünden an Mainpark is dat nog niet het geval. Het in de jaren 80 ontwikkelde park is vernoemd naar de Duitse gemeente Gemünden am Main, waarmee Duiven een vriendschapsband heeft. Op het terrein is het recreatieve aspect van de Duitse gemeente nagebootst, met veel groen, een vijver en heuvels. Het is tevens een open plek, waar honden vrij in kunnen rondlopen. Door de jaren heen is het hele park vooral een hondenlosloopgebied geworden. Daar moet verandering in komen, want het kan gevaarlijke situaties opleveren, als honden door het park rennen, waar ook mensen fietsen en kinderen spelen. De honden kunnen bovendien vanuit het park zo de weg op lopen. Daarom is het plan opgevat om een deel van het park te omheinen. Wel moet het park een recreatieve functie houden, dus aantrekkelijk blijven voor wandelaars, fietsers en kinderen. Wim Vilters toonde de aanwezige bewoners het plan, waarin het achterste deel (aansluitend op de Breitnerstraat) van het park wordt omheind, als zijnde het hondenlosloopgebied. Het overige deel blijft recreatieterrein. Het hondenlosloopterrein zal worden voorzien van een aantal ingangen en een verhard voetpad. Tijdens de discussie werd onder andere voorgesteld om een of meerdere picknicktafels te plaatsen. Wim Vilters kaartte nog even de opruimplicht van hondenpoep aan. In Duiven-West loopt een pilot om ook het opruimen van de hondenpoep in de hondenlosloopgebieden te verplichten. In de overige delen van Duiven is dat nog niet zo. Wim: “Het is zo vervelend om in de hondenpoep van andere honden te trappen als je de rommel van je eigen hond opruimt. Ik hoop dat die opruimplicht overal in Duiven gaat gelden. Zo blijft het ook prettig om in zo’n hondenlosloopgebied te wandelen.”

Voedselbos

Hanneke Spaans en Karin Jansen van Stichting Milieuvrienden Duiven gaven een korte presentatie over voedselbos Buitensingel. Doel van de presentatie was een kennismaking met het ontwerp Voedselbos Buitensingel, het verzamelen van tips en ideeën voor activiteiten en elementen, het versterken van het draagvlak bij de wijkbewoners en een oproep voor bijdragen vanuit de wijk. Anderhalf jaar geleden is de kerngroep Voedselbossen in de Liemers gestart met haar activiteiten. Eén van de plekken waar een voedselbos gerealiseerd wordt is het gebied ten noorden van FeelGoodClub Aerofitt in Duiven. Dit bos wordt de Buitensingel genoemd. Het voedselbos grenst rechtstreeks aan de wijk Duiven-West. Hanneke Spaans: "Voedselbossen spelen een belangrijke rol in de biodiversiteit."  Het bos wordt zo ingericht dat er een boeiende vegetatie ontstaat van planten en bomen die elkaar versterken. Er staan fruit- en notenbomen, maar ook struiken met vruchten, groentegewassen en kruiden. Een bijzonder deel is de kruidenzon met de vijf elementen van de Chinese geneeskunde. De Buitensingel moet een plek worden waar jong en oud graag naar toe gaat, om er te wandelen, te spelen en te leren. Ook aan educatie zal aandacht besteed worden. Het voedselbos is vrij toegankelijk en bezoekers kunnen er vruchten, groenten en kruiden plukken en noten rapen. Kinderen kunnen op avontuur in de wilgenbossen. Er zijn plannen voor een natuurspeeltuin met een wilgentipi en een buitenlokaal, als podium voor bijeenkomsten. Het voedselbos zal op vele manieren een verrijking worden van Duiven en met name van Duiven-West. De Stichting Milieuvrienden is op zoek naar vrijwilligers die mee willen denken en helpen om de Buitensingel tot een volwaardig voedselbos te maken. Er zijn natuurwerkdagen gepland, op zaterdagochtenden (per twee weken): de eerstvolgende is op 9 juli. Mensen die zich willen aanmelden of informatie willen kunnen reageren via het mailadres voedselbos@milieuvrienden.nl. De wijkraad kan terugkijken op een geslaagde informatieavond en kan de plannen, na enige aanpassing, indienen bij de gemeente.

De beoogde plannen op papier