Uitleg over het reilen en zeilen van het gemeentebestuur (Foto: Alie Engelsman)
Uitleg over het reilen en zeilen van het gemeentebestuur (Foto: Alie Engelsman) Foto:

'We hebben zelfs over het stikstofbeleid gepraat'

Roefeldag 2022 feestje voor zeshonderd kinderen en tachtig bedrijven

DUIVEN - Zaterdag 2 juli verzamelden vele groepjes kinderen zich bij het gemeentehuis in Duiven, klaar om te gaan roefelen. Veel kinderen keken er al weken lang naar uit: een kijkje nemen bij bedrijven in Duiven. Busjes en auto’s stonden klaar om de kinderen van groep 6, 7 en 8 van de basisscholen te vervoeren naar de locaties. 

Door Alie Engelsman

De kinderen hoorden pas op de dag zelf welke bedrijven of organisaties ze gingen bezoeken. Een van de begeleiders: "Het is sowieso leuk om zo'n dag mee te maken, het maakt dan ook niet uit waar we naar toe gaan. Elk bedrijf of organisatie zorgt voor een leuk programma.” Een van de jongens zou het wel weten als hij zelf mocht kiezen: "Ik zou dan naar een restaurant willen en naar een boerderij. Een bedrijf met speelgoed lijkt me ook gaaf en dan daar ook te mogen spelen.”
Er deden dit jaar tachtig bedrijven en organisaties mee.

Jubilarissen

Dit jaar zijn de drie jubilarissen, die voor de 25ste keer mee deden, in het zonnetje gezet met een taart. Die eer viel ten deel aan de gemeente Duiven, De Groene Schuur en Jumbo (Eilandplein). Francine Aalbers: "We merken dit jaar wel de invloed van corona. In 2020 en 2021 kon de roefeldag helaas niet door gaan. Dit jaar zijn we later begonnen met het organiseren vanwege corona. Er zijn daarom dit jaar ook beduidend minder kinderen die meedoen en daardoor doen ook minder bedrijven mee. We hopen dat het de komende jaren weer aantrekt.”
Elias Kemperman vertelde in het gemeentehuis aan zo'n 36 kinderen hoe het is om kinderburgemeester van Duiven te zijn. Elias kon de roefeldag van twee kanten meemaken, want 's middags ging hij zelf ook roefelen. De kinderen kregen onder andere een rondleiding door het gemeentehuis, mochten in de kamer van de burgemeester de ambtsketting even dragen en leerden via een stellingenspel hoe besluiten worden genomen. Medewerkers van het Sociale Domein lieten zien welke taken er zoal op hun bord liggen. "We vinden het heel belangrijk dat kinderen kennis kunnen maken met wat er zoal in het gemeentehuis gebeurt.”

Roelofs

Op het parkeerterrein bij de Action ontving het bedrijf Roelofs zo'n 54 kinderen. André Withaar: "Ons bedrijf is niet in Duiven gevestigd. We doen dit jaar mee, omdat we op dit moment de herinrichting van de Rijksweg uitvoeren. We doen wel vaker tijdens onze projecten iets voor kinderen, maar zo'n concept als de roefeldag kennen we niet.” Na uitleg over het project konden de kinderen een straatje leggen, werken op een kraanmachine en het ontwerp van de parkeerplaats intekenen. 
Anita Arnts van de buffelboerderij doet ook al vele jaren mee. "Er kwamen hele leuke kinderen kijken dit jaar. We hebben zelfs over het stikstofbeleid kunnen praten.”