Henny Thuss en Herman Lukassen: "Fijn dat je hier 24/7 terecht kunt"
Henny Thuss en Herman Lukassen: "Fijn dat je hier 24/7 terecht kunt" Foto:

Loo loopt uit voor ‘nieuw’ afscheidshuis

LOO –  Bij Huisman Uitvaartverzorging was het zondag 3 juli groot feest. Jannie en Jan Huisman vierden samen met hun opvolgers en nieuwe eigenaren Erwin en Diana Haagen de afronding van de grootschalige renovatie en restauratie van het uitvaartcentrum in de oude pastorie met een open dag.

Zondag 3 juli, het zonnetje schijnt. Beide echtparen stralen. Dorpsgenoten, maar ook mensen van buiten Loo, lopen in en uit om alle veranderingen in de statige villa aan de Loostraat 30 te aanschouwen. Nieuw is de naam: Huize Angeroyen, naar een vroegere nederzetting in de buurt van Loo. Het afscheidshuis ademt historie. Authentieke elementen als glas in lood zijn bewaard gebleven. Het gebruik van natuurlijke materialen zorgt voor een intieme sfeer. Nieuw zijn de twee 24-uurskamers, waar familie dag en nacht hun dierbare overledene kunnen bezoeken. Bezoekers Henny Thuss (85) en Herman Lukassen (93) zien dat als een groot voordeel: “Dan kun je gaan wanneer je er zelf behoefte aan hebt.” Samen genieten ze van een kopje koffie naast het afscheidshuis én de voormalige kleine, charmante Antonius Abtkerk, die na de onttrekking aan de eredienst een echt dorpshuis wordt. Een plek ook waar, als het aan Erwin en Diana Haagen ligt, straks avondwakes, condoleances, uitvaarten en herdenkingsconcerten gehouden kunnen worden. De kerkbanken zijn er inmiddels uitgehaald. De grote verbouwing start dit najaar in samenwerking met de stichting Beheer Voormalig Kerkelijk Erfgoed Loo, de eigenaar van het pand. “Zo hebben nabestaanden straks heel veel mogelijkheden om het afscheid nog mooier en passender te maken.” Ze vervolgen: “En bij grote gezelschappen kunnen we bijvoorbeeld een beroep doen op zalencentrum Berentsen hier schuin tegenover.”

Net als Jannie en Jan Huisman koesteren Erwin en Diana Haagen hun vak: “Een uitvaart die recht doet aan iemands leven is het laatste wat je voor iemand kunt doen.”