Edwin Pearson met biertje en sigaar tijdens de memorabele kermis in 1998 (Foto: Karlo Bolder)
Edwin Pearson met biertje en sigaar tijdens de memorabele kermis in 1998 (Foto: Karlo Bolder) Foto:

Een Amerikaanse keizer in Westervoort

Edwin Pearson is weer van de partij tijdens de kermis

WESTERVOORT - Een Amerikaan die keizer is in Westervoort. Het schrijft als een sprookjesboek, maar toch is het echt waar. De 68-jarige Edwin Pearson draagt het dorp een warm hart toe en is elke kermis van de partij.

Door Susan Wiendels

"Ja, ik ben er weer bij met de Westervoortse kermis”, lacht Edwin Pearson. "Mijn vrouw Tammy en ik hebben de vliegtickets al geboekt. Hopelijk zijn er geen vertragingen, want onze aankomst in Amsterdam staat gepland op 7 oktober in de ochtend.” ‘s Avonds gaan de kermiskoningen uit de Westervoortse geschiedenis voor de derde keer keizerschieten. Ed Pearson (keizer in 2006) en Wilbert Versteeg (keizer in 2016) doen dan niet mee. Want keizer ben je en blijf je.  Zaterdagavond 8 oktober wordt vanaf 20.00 uur voor de 30e keer het Kermiskoning(in) schieten gehouden in Zalencentrum Wieleman. Zondag 9 oktober is de straatkermis open vanaf 12.00 uur. Maandag 10 en dinsdag 11 oktober is de kermis open vanaf 13.30 uur. Pearson verheugt zich nu al op de vijf kermisdagen.
Hoe komt het in hemelsnaam dat een Amerikaan, die in Carriere, Mississippi, woont, op hemelsbreed 7560 kilometer van Westervoort, zo verknocht is aan het dorp? Pearson blikt terug: "In 1987 woonde Michel Koenen tien maanden in mijn huis als uitwisselingsstudent. We werden heel close: we zagen hem als een familielid. Mijn ex-vrouw en ik hebben hem en zijn gezin daarna vaak bezocht. Ook in 1998 tijdens de kermis. Martin, de broer van Michel, vertelde me toen over het koningschieten. Ik ben jager sinds mijn zesde, toen ik mijn eerste jachtgeweer had. Ik had nog nooit met een kruisboog geschoten. Dus ik vroeg Martin: 'Denk je dat je ze na de schietwedstrijd zou kunnen overhalen om mij met een kruisboog te laten schieten? Ik zou graag willen weten hoe het dat is.' Hij zei: ‘Laat me zien wat ik kan doen.' Op de middag van het koningschieten overhandigde Martin me een kermis t-shirt. Hij zei dat Ferdinand van den Oord aan hem had gevraagd het mij te geven en het te dragen naar het koningschieten. Toen we die avond naar Wieleman gingen, trok Martin me door een menigte mensen naar een bord met zestig namen erop. Hij zei: ‘kijk Edwin, jij wordt een van de deelnemers!'” De rest is inmiddels geschiedenis. Edwin Pearson kwam, zag en overwon en staat voor altijd in de boeken als de eerste buitenlandse kermiskoning van Westervoort. "Ik heb sinds 1998 geen dag van de kermis gemist, behalve in 2020, toen de kermis werd afgelast.”
Elk jaar komt Edwin minstens twee keer, soms drie keer naar de Liemers. "Mijn beste vriend ter wereld is Martin Koenen, hij woont nu in Groessen. Wijlen Tinus en Riet Koenen waren als mijn oudere broer en zus voor mij. We zijn niet bloedverwant, maar onze harten zijn voor altijd met elkaar verbonden. In mijn ogen zijn de familie Koenen en de familie Pearson één. Ik heb zoveel vrienden in Westervoort en elke kermis maak ik nieuwe vrienden. Westervoorters zijn erg aardig en vriendelijk. Veel jonge mensen komen nu naar me toe en vertellen me dat ze nog niet geboren waren, of heel jong waren toen ik kermiskoning was.” In 2006 schreef Edwin Pearson opnieuw geschiedenis door als eerste persoon het keizerschieten te winnen. "Het was meer geluk, dan een kwestie van vaardigheid, maar opnieuw won ik. Helemaal fantastisch!”