Nieuwe locatie crisisnoodopvang voor Oekraïense vluchtelingen

Algemeen

Nog steeds ontvluchten veel inwoners van Oekraïne het geweld. De druk om opvangplekken te bieden, is dan ook hoog. Met de opening van een crisisnoodopvang voor Oekraïense vluchtelingen, voldoet de gemeente Westervoort aan de taakstelling van 90 opvangplekken. Op een bedrijfsperceel aan de IJsseldijk-Driegaardensestraat wordt een opvang voor circa 80 vluchtelingen gerealiseerd. Momenteel worden in de oudbouw van het gemeentehuis al 58 opvangplekken geboden. 

In september meldde zich de Putman Exploitatiemaatschappij met het aanbod van een mogelijke tijdelijke opvanglocatie. De gemeente Westervoort heeft besloten hier op in te gaan. Tussen de gemeente en de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) is afgesproken om de locatie in te zetten voor crisisnoodopvang. Vervolgens is Bedmobile (uit Westervoort) bereid gevonden om hiervoor de noodzakelijke tijdelijke bouwwerken te plaatsen. Bedmobile realiseert door heel Nederland flexibele woon- en opvangprojecten voor mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie.

Opvanglocatie en Rode Kruis

De crisisnoodopvang komt op een gedeelte van een bedrijfsperceel aan de IJsseldijk-Driegaardensestraat. Hier moeten eerst tijdelijke bouwwerken worden neergezet die voldoen aan geldende eisen voor onder andere brandveiligheid, sanitaire voorzieningen en privacy. Naar verwachting neemt dit ongeveer zes weken in beslag. Daarna kunnen er maximaal 80 vluchtelingen worden opgevangen. Het Rode Kruis gaat de opvang in opdracht van de gemeente uitvoeren. Martijn van de Ven (Rode Kruis, districtscoördinator hulpverlening): “Het Rode Kruis heeft veel ervaring met (crisis-)noodopvang en werkt graag samen met lokale vrijwilligers om de bewoners een huiselijk gevoel te geven”. Het gaat om een periode van minimaal 12 en (vooralsnog) maximaal 24 maanden.

Vertrouwen

Veel inwoners van Oekraïne zijn door de oorlog hun land ontvlucht en velen zullen nog volgen. Het kabinet heeft burgemeesters daarom opgedragen te blijven voorzien in de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Burgemeester Arend van Hout: “Wij vinden het als college van burgemeester en wethouders belangrijk om een extra inspanning te leveren in dit vluchtelingendossier. We voelen de noodzaak en willen er ook graag voor de mensen in de crisisnoodopvang zijn!”.

Meer informatie

Actuele informatie over de opvang van vluchtelingen in Westervoort en hoe u kunt helpen staat op www.westervoort.nl/hulp-voor-oekraine. Vragen of tips kunt u mailen naar oekraine@1stroom.nl.