Zelfportret in zijn jonge jaren
Zelfportret in zijn jonge jaren

Expo Biddle in Huis Vredenburg opmaat naar restauratie schildering Spoorbrug

Algemeen

WESTERVOORT - Zaterdag 5 november begint de overzichtstentoonstelling van het werk van Chris Biddle in Huis Vredenburg. Te zien elk weekend tot en met 27 november.

Chris Biddle, Westervoorts bekendste kunstenaar, was een man van het volk. Veel van zijn werk trof je aan in de openbare ruimte. Velen lieten hem borden schilderen, bijvoorbeeld boven de deur van ’t Trefcentrum voor ouderen. Hij was ook, met zijn lange haar, bulderende lach en joviale praatjes, een graag gezien figuur. Op straat en in het café, waar hij naast de pils ook zijn hashpijpje veelvuldig frequenteerde. Moeilijke taal? Als Maarten Toonder-adept, wiens werk hij wel 86 keer had gelezen, kon hij niet anders.
Hij wist de Westervoorters in hun hart te raken, omdat hij zich te midden van hun manifesteerde en eenvoudig figuratief werk maakte. Je kon zien wat het voorstelde. Fameus is zijn reeks portretten in potlood van bekende Westervoorters, die maar al te graag voor hem poseerden. Het trappenhuis van de gemeente hing er vroeger vol mee. Dan zag je inwoners wijzen: “Dat is die en dat is die.” Ook aan carnavalswagens werkte hij hartstochtelijk mee.
Hans Breunissen, Frans Brink, Pieter Bisseling, Biloe Biddle en vele andere vrijwilligers maken zich nu hard om volgend jaar eind april de muurschildering op de spoorbrug over de Liemersallee gerestaureerd te hebben. Door fondsenwerving, met bijvoorbeeld de Biddle Borrel. Maar ook door taai papierwerk. Het rapport over de vergunning beslaat al 60 bladzijden en moet voor 1 januari klaar. Frans Brink exposeert alles over dit inspirerende project in de ex-Blokkeretalage.
De expositie in Vredenburg toont veel ongezien werk, dat nog altijd bij zijn dochter lag. Ook bij Huis ter West hangt Biddles’ werk. Komt dat zien: zeer de moeite waard.