Geen ‘AZC+’ in Duiven

Thema-avond op 15 november

DUIVEN - Huisvesting van asielzoekers en starters op één locatie, een zogenaamd AZC+, is geen haalbare kaart. Die voorlopige conclusie verbindt het college van de gemeente Duiven aan het onderzoek ‘Effecten- en locatiestudie mogelijk AZC+ Duiven’.

"Het onderzoek laat zien dat de combinatie van een tijdelijk AZC en flexwoningen op één locatie lastiger is dan we dachten”, aldus wethouder Dominique van Dam. De gedachte was om naast een groot asielzoekerscentrum voor circa tweehonderd asielzoekers honderd flexwoningen te realiseren voor starters, statushouders en lokale spoedzoekers om zo bij te dragen aan het ontlasten van de asielketen én het verminderen van de lokale woningnood.
De plannen kunnen dus de prullenbak in, al heeft de gemeenteraad eind november het laatste woord. Ook bewoners mogen nog hun zegje doen over het voorgenomen besluit tijdens een thema-avond op 15 november. Dominique van Dam: "Wat tijdens de thema-avond wordt besproken betrekt het college bij de definitieve besluitvorming.” Een AZC+ biedt geen oplossing voor het structureel verminderen van de woningnood in Duiven legt Dominique van Dam uit. "In deze situatie zouden flexwoningen drie tot vijf jaar blijven staan, terwijl woningcorporatie Vivare wil inzetten op tien tot vijftien jaar. Als starters en spoedzoekers na drie jaar weer op zoek moeten naar een nieuwe woning, blijft druk onverminderd groot. Daarnaast wordt de druk op bijvoorbeeld scholen, een huisarts en andere maatschappelijke organisaties groot als er in één keer driehonderd mensen bijkomen.”
Om aan de verantwoordelijkheid voor statushouders en asielzoekers tegemoet te komen en het tekort aan sociale huurwoningen het hoofd te bieden wil het college nu inzetten op flexwoningen voor starters, spoedzoekers en statushouders op gemeentegrond en de haalbaarheid van kleinschalige asielopvang onderzoeken. Niet op dezelfde plek dus. In het onderzoek zijn verschillende locaties ‘gewogen'. Een definitieve keuze is nog niet gemaakt. Ook wil het college de al bestaande asielopvang in hotels tijdelijk blijven faciliteren.

Wie live bij de thema-avond aanwezig wil zijn, kan dit uiterlijk 14 november (12:00 uur) melden via griffie@duiven.nl. Wat tijdens de thema-avond wordt besproken betrekt het college bij de definitieve besluitvorming.