Bel Canto in vol ornaat (Foto: Alie Engelsman)
Bel Canto in vol ornaat (Foto: Alie Engelsman) Foto:

Bel Canto houdt DrieKoren-concert op 6 november

WESTERVOORT - Al jarenlang organiseert de Westervoortse Algemene Gemengde Zangvereniging Bel Canto een DrieKoren-concert. Op zondag 6 november is het na drie jaar corona weer zover. De gastkoren zijn Maas en Waals Mannenkoor uit Puiflijk en St. Martinuskoor uit Beek.

Door Alie Engelsman

De drie koren staan alle drie onder begeleiding van dirigent Ton de Waal. Hij is sinds 2020 dirigent van Bel Canto. Voorzitter Loes Schut: "Daar zijn we blij mee. We zingen een moderner repertoire en hij brengt het koor op een hoger niveau. Voor de finale is het heel prettig dat we dezelfde dirigent hebben. Hij kan de koren goed voorbereiden op de gezamenlijke afsluiting. Uniek is dat dit jaar sopraan mevrouw Tenar van Kooten-Niekerk als soliste meezingt.”
Het DrieKoren-concert is een jaarlijks hoogtepunt voor Bel Canto. Secretaris Arnold van Lieshout vindt het optreden voor mensen in verzorgings- en verpleeghuizen echter mooier. "Ik presenteer het koor en ik vind het leuk om er een grapje naar het publiek tussen door te gooien. Bij zo'n officiële uitvoering gaat dat niet.” Loes vult aan: "Interactie met het publiek is zo belangrijk. De mensen in de verzorgingshuizen zingen graag mee, dus we wisselen onze nummers af met Nederlandstalige meezingers. Zo zong het publiek een keer luidkeels het refrein van De Zilvervloot, terwijl het koor al gestopt was met zingen.” Tijdens het DrieKoren-concert zingt het koor voor ander publiek en dat is spannender. Het college van burgemeester en wethouders is uitgenodigd voor het concert. De burgemeester en de wethouder van cultuur hebben inmiddels laten weten acte de présénce te geven, samen met hun echtgenotes. "Voor het publiek wordt het een ontspannen middag, met veel afwisseling in de liederen. Elk jaar zoeken we naar een mix van koren die pro deo mee willen zingen. Dit jaar zijn het een mannenkoor en een ander gemengd koor, maar we hebben ook wel eens shanti-koren, popkoren en smartlappenkoren gehad.”
Bel Canto werd in 1960 opgericht. Het koor bestaat uit 34 leden, voornamelijk dames. De gemiddelde leeftijd is 70 jaar. De leden komen uit de hele regio zoals Westervoort, Zevenaar en Babberich, maar ook uit Velp en Rheden.
Het zestigjarig bestaan werd tijdens de lockdown gevierd met een feestavond voor de leden. Arnold van Lieshout: "Het is een heel gezellig koor. We zijn allemaal heel verschillend, maar als het erop aan komt zijn we er voor elkaar.” Het repertoire van Bel Canto is gevarieerd. "We zingen Russische melodieën, operettemuziek, Nederlandstalige liedjes, maar ook religieuze muziek en zelfs Afrikaanse muziek.” Nieuwe leden zijn welkom, vooral mannen. Het koor repeteert op de maandagavond van 19.45 uur tot 22.00 uur in Zalencentrum Wieleman in Westervoort.
Het DrieKoren-concert is op 6 november van 14.00 uur tot 17.00 uur in Zalencentrum Wieleman, Dorpstraat 11 te Westervoort. In de pauze is er een verloting met mooie prijzen. De kaartjes kosten €5,-- in de voorverkoop, te bestellen via l.schut2@upcmail.nl of bellen 06-22333794. Aan de zaal kosten de kaartjes €7,50.