Josette Brinkhof, Anton Ariëns, Tanya Vos en Christiaan Vos (Foto: Alie Engelsman)
Josette Brinkhof, Anton Ariëns, Tanya Vos en Christiaan Vos (Foto: Alie Engelsman) Foto:

‘Alsof het van boven zo is gestuurd’

Kunstwerk ‘Geknakt, maar niet gebroken’ van Anton Ariëns krijgt prominente plek in De Stek

DUIVEN - Christiaan en Tanya Vos ontvingen op 17 november het kunstwerk ‘Geknakt, maar niet gebroken’ uit handen van Josette Brinkhof. Het beeld is gemaakt door Anton Ariëns, die in september is uitgeroepen tot kunstenaar van het jaar. Het kunstwerk krijgt een prominente plek in De Stek. 

Door Alie Engelsman

Josette: “Elk jaar wordt tijdens Duuve te Gek een kunstenaar van het jaar benoemd, in 2022 waren dat er twee, die in opdracht een kunstwerk maakt, dat wordt gekocht door de organisatie van Duuve te Gek. Het kunstwerk wordt vervolgens geschonken aan een openbare ruimte in Duiven.” De kunstenaar heeft een stem in de keuze waar zijn of haar beeld komt te staan. Anton had zijn keuze al snel gemaakt. Het beeld van Anton was al tijdens Duuve te Gek te bewonderen. Hij werkte er ter plekke aan op de Duivense uitmarkt. Anton: “Voor mij was het al snel duidelijk waar ik mijn beeld aan zou willen schenken. Toen ik dat eenmaal voor ogen had, ging het ontwerpen van de sculptuur als vanzelf. De Stek doet zoveel goede dingen voor de gemeenschap. Het is veel meer dan een kerk. Het is geweldig hoe ze mensen opvangen, zoals onder andere de vluchtelingen uit de Oekraïne.”

Het kunstwerk krijgt een mooie stek in het gebouw. Anton gaf een duidelijke uitleg van zijn beeld, dat bewust wat scheef op de sokkel staat. Anton: “Dit beeld staat symbool voor alle mensen die op de een of andere manier in de verdrukking zijn geraakt. Dat kunnen oorlogsvluchtelingen zijn, maar ze zijn er ook dichterbij huis. Denk aan mensen die het slachtoffer geworden zijn van de toeslagenaffaire, mensen die eenzaam zijn, mensen die een dierbare zijn verloren en verscheurd worden door verdriet. Het beeld staat een beetje voorover gebogen, een gevoel van ‘wat moet ik doen?’ De armen of vleugels zijn beschadigd. Maar er is ook hoop. Er is een opening en daarachter komt iets nieuws. Het is als het ware opengescheurd, als een proces dat als het doorzet beschadigingen doet verdwijnen. Dat vergt tijd, met een luisterend oor, soms met professionele hulp. Je moet het die tijd geven, zodat het trauma dat je hebt opgelopen vanzelf een herinnering wordt. De KerkvoorNu, in De Stek, is de enige kerk die nog groeit. Blijkbaar voelen mensen zich er thuis, kunnen mensen hier helen. De mensen van De Stek zoeken niet naar waardering, maar willen gewoon dichtbij de mensen staan. Ik heb het gevoel dat mijn beeld hier op de juiste plek staat.”
Christiaan Vos is ontzettend blij met het kunstwerk. Hij hoopt en verwacht dat het beeld veel mensen zal aanspreken. “Het beeld heeft de prachtige naam ‘Geknakt, maar niet gebroken’. God breekt het geknakte riet niet. Dat zegt iets over zorgvuldigheid, gevoeligheid en kwetsbaarheid. In De Stek is iedereen welkom. Daar hoeven we geen schouderklopje voor. Wij vinden dat het goede gewoon gedaan moet worden.”
Aafje van den Broek van de afdeling zorg binnen de kerk was een van de aanwezigen tijdens de overhandiging van het kunstwerk. "'Geknakt, maar niet gebroken', dat is zo'n mooie tekst. We hebben al de symbolische muur die onaf en gebroken is, maar die met een ‘gouden lijn' weer is gemaakt. Deze sculptuur past hier helemaal bij, alsof het van boven zo is gestuurd. Het staat echt voor wat De Stek doet.”