Vijf dagen kermis. Wie schiet net als burgemeester Van Hout met scherp?(Foto: Karlo Bolder)
Vijf dagen kermis. Wie schiet net als burgemeester Van Hout met scherp?(Foto: Karlo Bolder)

Comité Kermiskoning(in) Westervoort trakteert inwoners op extra avondje keizerschieten

Algemeen

WESTERVOORT – Goed nieuws voor alle kermisvierders in Westervoorters: de kermis begint dit jaar niet op zaterdag 8, maar al op vrijdagavond 7 oktober. Op het menu staat het keizerschieten. Wie wordt de opvolger van de vorige twee keizers Edwin Pearson en Wilbert Versteeg?

Door Susan Wiendels

Westervoort kent geen schutterijen en bijpassende tradities, maar heeft wel sinds jaar en dag zijn eigen gebruiken en omarmt sinds dertig jaar ieder jaar een kermiskoning. De gegadigden staan daarvoor in de rij, het maximum aantal deelnemers van 60 aan deze schietwedstrijd wordt bijna altijd gehaald. Martin Wieleman zit samen met Susan Worm, Tim Koenen en Martijn Schouten in het Comité Kermiskoning(in) Westervoort, dat het koning- en keizerschieten organiseert. Hij verklaart de grote animo. “Een koning of koningin heeft in Westervoort voor en na de kermis geen plichtplegingen. Er zijn geen strenge regels. Iedereen kan meedoen. Dat scheelt.” Dat resulteerde in 1998 in een Canadese koning: Edwin Pearson. Hij bivakkeerde bij de familie Koenen aan ’t Slag en ging voor de lol mee. De rest is inmiddels geschiedenis: vijftien jaar na het eerste koningsschot in 1992 door Henry Bouwhuis ging hij er met de eerste keizertitel vandoor.

Derde keer

Vrijdag 7 oktober gaan de kermiskoningen uit de geschiedenis voor de derde keer keizerschieten. Ed Pearson en Wilbert Versteeg, de keizer uit 2016, doen niet mee. “Want keizer ben je en blijf je”, aldus Martin Wieleman. Om 18.30 uur worden de deelnemers verwacht in zalencentrum Wieleman voor een buffet. Vanaf 20.30 uur start de voorronde van het prijsschieten met de kruisbogen met medewerking van schietvereniging Jemmy Tell uit Loo. De beste negen schutters van de voorronde strijden daarna om de titel ‘Kermiskeizer van Westervoort’.
Toeschouwers die de oud-koningen en koningin willen aanmoedigen zijn vanaf 20.15 uur welkom. De toegang is gratis.

Inschrijven koningschieten

Zaterdag 8 oktober gaat het ‘ouderwetse’ kermisprogramma van start met het koningschieten. Belangstellenden, vrouwen en mannen, kunnen zich op vrijdag 23 september en donderdag 29 september inschrijven bij Wieleman. Deze scherpschutters hebben op deze avond natuurlijk vrij entree en ontvangen gratis het nieuwe kermis t-shirt met de kermisleus van Pelle Gerretzen ‘Ik kom altied weer bi-j ow.’ De organisatie is onpartijdig, maar hoopt stilletjes dat er nu eindelijk een opvolger komt van Hennie Dibbes die in 1999 als eerste en nog steeds enige gekroond werd tot kermiskoningin. Passe-partout kaarten voor de kermis zijn nu te bestellen op www.wieleman.com.