Windpark Koningspleij (Foto: Hans van den Bos)
Windpark Koningspleij (Foto: Hans van den Bos)

Mooi Mosterdhof doet beroep op omgevingsfonds Windpark Koningspleij

Algemeen

WESTERVOORT - Mooi Mosterdhof wil een aanvraag doen voor een sociaal project duurzaamheid bij het omgevingsfonds Windpark Koningspleij. De Vereniging van de Wijk Mooi Mosterdhof roept wijkbewoners daarom op om met mooie ideeën te komen om de wijk duurzamer en leefbaarder te maken.

Vanuit de wijk Mosterdhof werd al jaren acties gevoerd tegen de plannen voor het windpark. De impact van de windmolens in het dorp Westervoort is groot. Kijk je in westelijke richting dan lijken de molens enorm dichtbij en ze komen groots op je af. Daarnaast zijn er ook mensen die vanuit hun woning hinder ervaren van de draaiende wieken en de verlichting. Andere mensen maken zich zorgen over waardevermindering van hun woning.Toen bleek dat bezwaren de bouw niet konden tegenhouden heeft een vertegenwoordiging uit de wijk actief meegepraat over het effect van de molens op de omgeving. Hiervoor werd een in 2017 omgevingsraad ingesteld met tien vertegenwoordigers uit de directe omgeving, waaronder Ton Fransen en Jeannette Schuylenburg-Wieringa namens Westervoort. Deze raad is in de laatste fase omgevormd naar een omgevingsfonds. Windpark Koningspleij stelt voor een periode van 15 jaar € 0,50 per opgewekte megawattuur (MWh) beschikbaar aan het omgevingsfonds. De inschatting is dat de vier turbines zo’n 32.000 MWh per jaar opwekken en dat er dus jaarlijks zo’n € 16.000,- beschikbaar komt. Daarmee komt een deel van de opbrengsten uit het windpark ten goede aan de directe omgeving. Het geld is bedoeld voor projecten die bijdragen aan de duurzaamheid en leefbaarheid. Inwoners van Presikhaaf, Westervoort, Zilverkamp (Huissen), Malburgen-oost, Broek/Statenkwartier en de bedrijventerreinen kunnen een aanvraag indienen. De omgeving wordt hiermee enigzins gecompenseerd voor de aanwezige molens in het landschap. De Mosterdhoffers gaan op aanraden van de gemeente Westervoort in 2023 met hun wijk als eerste gebruik maken van dit fonds. Na 2023 staat het fonds open voor projectaanvragen uit heel Westervoort-West. Bij het meten van het effect van de molens op de omgeving wordt een cirkel aangehouden van 1.800 meter rondom elke molen. Voor Westervoort-West ligt de grens bij Klapstraat - Liemersallee.

De Vereniging van de Wijk Mooi Mosterdhof hoopt op mooie plannen vanuit de wijk. Er wordt bijvoorbeeld al gedacht aan het maken van een ontmoetingsplek in de wijk, een beweegplein, het inrichten van een plukbos of -tuin en/of vergroenen van erfafscheiding. Van het omgevingsfonds kan een bijdrage van maximaal 5.000 euro gevraagd worden om één of meer van dergelijke plannen in de wijk te realiseren. 

In januari maakt de Vereniging van de Wijk Mooi Mosterdhof een keuze uit de ingekomen wensen en gaat een aanvraag de deur uit.

Reacties, suggesties en originele ideeën kunnen Mosterdhoffers kwijt via email info@mooimosterdhof.nl of Jeannette van Schuylenburg 06 17052056 of Ton Fransen 06 4659755.
Informatie: www.windparkkoningspleij.nl/omgeving.