Ook de kinderen van de St. Jozefschool uit Loil komen in actie (Foto: Sjoerd Geurts)
Ook de kinderen van de St. Jozefschool uit Loil komen in actie (Foto: Sjoerd Geurts) Foto: SJOERD GEURTS

Toermalijn in actie voor
Turkije en Syrië

DUIVEN - Vier Liemerse basisscholen houden deze week een sponsorloop waarvan de opbrengst ten goede komt aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. “Het is vreselijk wat daar is gebeurd”, vertelt directeur Marloes Geurtzen van Daltonbasisschool St. Jozef in Loil. “Samen willen we op deze manier wat doen voor onze medemens.”

St. Jozef is één van de vier LiemersNovum-scholen die een sponsorloop organiseert. Ook IKC De Tamboerijn (Zevenaar), IKC De Wissel (Zevenaar) en De Toermalijn in Duiven zijn aangehaakt. Ieder geeft op zijn eigen manier invulling aan de actie. De Wissel en Toermalijn houden net als St. Jozef een sponsorloop op een zelf te bepalen moment in de week na carnaval, terwijl De Tamboerijn dan een flessenactie houdt.
De reacties op de scholen zijn enthousiast, vertelt Marloes Geurtzen. "Veel mensen wilden iets doen. Bijvoorbeeld spullen schenken. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Een sponsorloop levert daarentegen geld op dat we op Giro555 kunnen storten.”

De deelnemende scholen zijn in gesprek gegaan met leerlingen over het onderwerp. Marloes Geurtzen: “Wij hebben met onze leerlingen gepraat. Ze zien zelf ook de beelden van mensen die van de een op andere dag alles kwijt zijn. Dat heeft ze geraakt. Deze activiteit past in goed burgerschap, dat je iets doet voor anderen en in dit geval voor mensen in nood.”
Iedere basisschoolleerling heeft inmiddels een sponsorformulier mee naar huis gekomen waar kennissen, buren, vrienden en familieleden een bedrag per rondje kunnen invullen. Maar ook een vast bedrag of een maximum bedrag behoort tot de mogelijkheden. Daltonbasisschool St. Jozef maakt gebruik van de aangrenzende sportvelden van sv Loil. De leerlingen lopen rond het voetbalveld. Marloes Geurtzen: "Sommige kinderen zijn zo enthousiast sponsors aan het werven dat ze vroegen wat ze moesten doen als het formulier vol was. Nou dan hebben wij er nog wel één…”