Afbeelding
Foto:

‘Gelijke kansen voor ieder kind'

DUIVEN/WESTERVOORT - De afgelopen jaren is de kansenongelijkheid in Nederland verder toegenomen. Een aantal inwoners uit Gelderland willen hier iets aan doen en hebben de nieuwe stichting Coöperatiekring Hart voor Gelderland opgericht. Ze vinden dat alle kinderen in Nederland gelijke kansen moeten krijgen zich te ontwikkelen. 

De Coöperatiekring wil bijdragen aan een kansrijk toekomstperspectief voor kinderen en jongeren tot en met 23 jaar in een groot deel van Gelderland. Veel mensen denken dat het in Nederland goed geregeld is met de onderwijskansen voor kinderen. Het tegendeel is waar. Niet alle ouders kunnen hun zoon of dochter na schooltijd helpen met huiswerk en er zijn lang niet altijd voldoende financiële mogelijkheden. 

“Het idee voor de Coöperatiekring ontstond bij Rabobank en zij heeft daarmee een opstartende en faciliterende rol bij de oprichting. De stichting opereert verder volledig onafhankelijk en staat los van Rabobank”, vertelt Ellen Verhoeven, directeur Private Banking. “De Coöperatiekring past bij de coöperatieve gedachte van onze bank. Ook wij streven als bank naar het bevorderen van brede welvaart in onze regio. Het aanpakken van kansengelijkheid is daarbij essentieel.”

“In ons streven om een bijdrage te leveren aan kansengelijkheid voor kinderen en jongeren, geloven wij dat wij met een groep gelijkgezinden meer impact kunnen maken voor een beter toekomstperspectief voor onze doelgroep. Door samen te schenken, worden onze middelen als geld, tijd en netwerk op een strategische en zinvolle manier besteed. Zowel particulieren als organisaties kunnen meedoen aan de Coöperatiekring vanaf €1000 per jaar. Welke projecten financieel gesteund worden, bepalen de deelnemers met elkaar. Inmiddels zijn er al een mooi aantal deelnemers binnen",  aldus de voorzitter van de Coöperatiekring Delia de Vreeze. 

Belangstelling om deelnemer te worden of om een projectaanvraag in te dienen? Ga naar: cooperatiekring.nl/hartvoorgelderland.


Webinar archeologische vondsten Liemers en Betuwe

REGIO - Rijkswaterstaat organiseert op dinsdagavond 14 maart een online webinar over de archeologische vondsten, die de afgelopen jaren in De Liemers en de Betuwe zijn gevonden in het kader van het project ViA15. 

René Isarin, archeoloog bij Rijkswaterstaat, laat in 45 minuten de meest bijzondere vondsten zien. Het webinar begint om 19.00 uur en is gratis live te volgen via de website via15.ids-live.nl/stream. Vooraf aanmelden is niet nodig.

De afgelopen jaren hebben archeologen in de Liemerse en Betuwse bodem gezocht naar informatie over het verleden. Isarin: "Dat heeft veel unieke vondsten opgeleverd. Ik laat ze mensen graag zien wat en wat ze vertellen over ons verleden.”
In de live-uitzending werpt Isarin ook een blik op de rijke vindplaats in Didam. "Op de locatie Kollenburg in Didam vonden we veel resten die ons meer vertellen over hoe mensen in de IJzertijd (800 voor Christus en 12 voor Christus) woonden, werkten en werden begraven. Zo ontdekten we zogenaamde Napoleonshoeden, waarmee mensen in die tijd graan maalden.”
Kosten: gratis. Aanmelden is niet nodig; de uitzending is direct te bekijken op via15.ids-live.nl/stream.
Meer informatie over project ViA15 is te vinden op www.via15.nl.