Ruud Lemmens (rechts) overhandigt de petitie aan Peter Pennekamp en Hans Frieling
Ruud Lemmens (rechts) overhandigt de petitie aan Peter Pennekamp en Hans Frieling

Tijd dringt voor Hans Frieling: ‘Wat ik wil is een zak met geld en perspectief van drie tot vijf jaar’

Algemeen

WESTERVOORT - Een petitie met bijna tweeduizend handtekeningen. Gesprekken met en steun van de gemeente. Eigenaar Hans Frieling waardeert de adhesiebetuigingen om zwembad de Pals in sportcentrum Sports Planet open te houden, maar koopt hier niets voor zegt hij eerlijk. “Wat ik wil is een zak met geld en perspectief van drie tot vijf jaar.”

Door Susan Wiendels

De cijfers spreken voor zich. 830.000 liter water 24/7 op 27 graden houden en 150.000 liter dag en nacht op 32 graden, terwijl de tarieven verviervoudigd zijn, het is niet meer op te hoesten voor Frieling. Wil hij het hoofd boven water houden, dan is een tarief van 19 euro per gigajoule redelijk. “Nu betaal ik 75 euro aan Vattenfall. Ik heb in de eerste twee maanden 70.000 euro betaald, alleen voor warmte. Dat is net zoveel als in heel 2021. Dit jaar kom ik 214.00 euro tekort, dat is meer dan de winst die ik maak in dit totale bedrijf.”
Eerder dit jaar ontving hij 60.000 euro van de gemeente Westervoort om het bad in ieder geval tot 1 april open te houden. Wethouder Peter Pennekamp: “Het zwemonderwijs in Westervoort is belangrijk voor onze inwoners. Elk kind moet kunnen leren zwemmen. Wij zullen doen wat in ons vermogen ligt om het zwemonderwijs te behouden.” Hij heeft goede hoop dat het zwembad in 2023 open kan blijven. “Het rijk heeft 207 miljoen vrijgemaakt om zwembaden te helpen. Volgens de berekeningen zouden we daar een promille van moeten krijgen. Dat is ruim twee ton voor dit jaar.”
Ook sprak hij recent zijn collega Bob Roelofs van de gemeente Arnhem. Die zette de deur voor financiële hulp aan Westervoort op een kier. Pennekamp: “Een derde van de 840 kinderen dat hier zwemles heeft komt immers uit zijn gemeente.”

Ondertussen dreigt Frieling echter kopje onder te gaan. “Het is niet zozeer dat ik niet wil of de gemeente niet wil, maar die tarieven, dat is gewoon niet te doen. Als ik mijn tarieven zou verhogen met vijftig cent, dan zouden alle mensen die nu een handtekening hebben gezet op de barricade gaan staan omdat het te duur wordt en zouden de verenigingen uren gaan teruggeven. Ook wordt gemakkelijk geroepen dat de gemeente het bad maar moet terugkopen voor een symbolisch bedrag van 1 euro, terwijl ik dit zwembad zeventien jaar geleden heb gekocht voor 1.550.000 euro en niet voor 1 euro. Destijds puur als meerwaarde voor het hele sportcentrum, winst heb ik er nooit op gemaakt. Wél op de sporthal, het fitness en de horeca. Niemand hoeft medelijden met me te hebben, maar zoals het nu gaat, gaat het echt niet. Het is superlastig. Ik zal eerlijk zijn. Ik heb niets aan een oplossing voor een jaar, die kan de gemeente mij wel bieden. De maagpijn, het slechte slapen, dat wil ik over een jaar niet nog een keer hebben. Het heeft me te veel energie gekost. Als er geen geld komt en het perspectief uitblijft, moet ik het zwembad sluiten.”
Zweminstructeur Ruud Lemmens kijkt vanaf de zijlijn vrij machteloos toe. Hij overhandigde namens tweeduizend mensen de petitie met handtekeningen om het zwembad open te houden aan Hans Frieling en wethouder Peter Pennekamp. “Het enige wat we naast deze actie kunnen doen is aandacht blijven vragen voor het maatschappelijke belang van goed zwemonderwijs in Westervoort. Dit zwembad sluiten, dat kan toch niet? 840 leerlingen ergens anders plaatsen is onmogelijk.”