Alle vrijwilligers bijeen. Links Joop Bakker. (Foto: Alie Engelsman)
Alle vrijwilligers bijeen. Links Joop Bakker. (Foto: Alie Engelsman) Foto:

'Vele handen maken licht werk'

Vrijwilligers helpen bij negen projecten in Duiven tijdens NLDoet

DUIVEN - Vele vrijwilligers uit Duiven kwamen 11 maart in actie tijdens NL Doet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. De wethouders Johannes Goossen en Gemma Tiedink waren ook van de partij. Gemma bij Scouting Duiven en korfbalvereniging DUKO. Johannes stak de handen uit de mouwen in de landschapstuin aan de Engsestraat, onder leiding van Knotploeg Duiven. We namen er een kijkje.

Door Alie Engelsman

Het was gezellig druk in de landschapstuin aan de Engsestraat. Het terrein, dat vooral opvalt door de grote bijenstal die er staat, was modderig en sompig na de vele regen en sneeuw. Maar op zaterdagmorgen 11 maart scheen er een vrolijk zonnetje en de sfeer zat er goed in. Maar liefst 40 vrijwilligers liepen op werkschoenen of rubber laarzen door het natte gras, sommige gewapend met grote snoeischaren en kettingzagen. Twintig leden van Knotploeg Duiven waren aanwezig, de anderen hadden zich spontaan aangemeld om mee te helpen aan het onderhoud en aanleg van de landschapstuin. Joop Bakker, voorzitter van de knotploeg: “We zijn hier onder andere de bosschages aan het uitdunnen, een wilgenhaag aan het vlechten en we brengen een aantal schietwilgen op knothoogte. We vinden het mooi dat de gemeente zo betrokken is bij onze vrijwilligersactiviteiten. De tent en de catering zijn bijvoorbeeld gesponsord door de gemeente.”
Johannes Goossen hielp mee met het vlechten van de wilgenhaag. “Het is sowieso geweldig wat zo’n Knotploeg Duiven als vrijwilligersorganisatie doet voor een groene omgeving in Duiven. Dat ze dan ook nog zo’n vrijwilligersactie in het kader van NL Doet daaraan weten te verbinden is natuurlijk helemaal mooi. Hun enthousiasme geeft zoveel energie en aantrekkingskracht naar anderen, die daardoor mogelijk ook meer vrijwilligerswerk gaan doen. Dat is mooi om te zien en dat maakt het ook leuk om daar even onderdeel van te zijn. Als gemeente faciliteren we deze initiatieven graag. Zonder vrijwilligers geen gemeenschap.”
Sabine Hiddink is één van de ‘dames van D’. Deze meidengroep werkt al een jaar of vijf mee aan NL Doet en altijd bij Knotploeg Duiven. “Het is gewoon onwijs gezellig en het is mooi werk om te doen. Als je, zoals vanmorgen, naar buiten kijkt en het zonnetje schijnt, dan denk je: heerlijk een ochtend lekker in de buitenlucht de handen uit de mouwen steken. En als ik hier straks langs rij, dan denk ik: die haag, daar heb ik ook aan meegewerkt. Dat is maakt zo’n vrijwilligersklus zo leuk.”
Gemma Tiedink was ook enthousiast over de inzet van de Duivense vrijwilligers. “Verenigingen, of ze zich nu inzetten voor sport, cultuur of natuur, hebben altijd wel een klus die maar blijft liggen. Dan is NL Doet dé dag waarop je menig handje kunt mobiliseren. Veel handen maken licht werk en je leert ook nog eens nieuwe mensen kennen.”