In het Game Café kunnen jongeren samen gamen, plezier hebben en sociale contacten aangaan
In het Game Café kunnen jongeren samen gamen, plezier hebben en sociale contacten aangaan Foto:

Game Café als sociaal initiatief:

jongeren maken het verschil

WESTERVOORT - Pak je controller en stap binnen in de wereld van het Game Café, waar jongeren met verschillende achtergronden een veilige haven vinden. Eenzaamheid, moeilijk contact krijgen en soms ook ASS zijn veelvoorkomende uitdagingen onder jongeren van vandaag. Maar in het Game Café kunnen ze samen gamen en plezier hebben, omringd door gelijkgestemden.

Door Sam Koenen

In onze moderne maatschappij zien we steeds vaker dat jongeren zich terugtrekken achter gesloten deuren. Sociale media en de constante druk om online te zijn dragen bij aan deze trend van verminderd fysiek sociaal contact. Het Game Café doorbreekt deze isolatie en biedt jongeren een veilige haven waar ze weer kunnen verbinden met anderen.

De zeven jongeren Dinand, Jens, Joep, Stijn, Thijs, Nena en Tijmen kwamen samen met jongerencoaches op het idee om het Game Café in jongerencentrum Creon nieuw leven in te blazen. De jongeren kwamen voor het eerst bij het Gae Café en hadden gelijk al een hoop goede ideeën. Zo gaf Dinand aan: ‘’Ik zou het game café knusser willen maken’’ Waarop de andere jongeren bij het idee kwamen om de muren te verven, LED strips te plaatsen en te zorgen dat er nieuwe gamestoelen komen. Stijn: ‘’ Ik vind het leuk om samen met andere mensen te gamen om ook nieuwe vrienden te maken, ik hoop dat meer mensen naar Creon komen als wij het game café omtoveren naar iets heel moois.’’ 

In het Game Café kunnen ze samen gamen, plezier hebben en sociale contacten aangaan. Het is niet alleen een bron van vermaak, maar ook een krachtig middel om jongeren bij elkaar te brengen. Door de gezamenlijke activiteit ontstaat er een gevoel van verbondenheid en kunnen jongeren zichzelf zijn, zonder angst voor veroordeling.

Elke twee weken op vrijdagavond opent het Game Café zijn deuren in het jongerencentrum Creon. Het Game Café wordt georganiseerd door betrokken vrijwilligers en een ervaren jongerenwerker, die gespecialiseerd zijn in het omgaan met jongeren met problematieken zoals eenzaamheid. Samen zorgen zij voor een veilige en gezellige sfeer waarin jongeren zich op hun gemak voelen. Door jongeren samen te brengen, biedt het Game Café hen de mogelijkheid om weer contact te maken met anderen en zich verbonden te voelen. Het is een kans om nieuwe vriendschappen te sluiten en een sociaal netwerk op te bouwen.

Deze jongeren doen net als 250 andere leerlingen van het Candea College mee aan het MDT, wat staat voor maatschappelijke diensttijd. Hierin proberen jongerencoaches de jongeren te motiveren om iets te doen voor de samenleving. Dit kan van alles zijn, denk aan: filmmiddagen, high teaën of spelletjesmiddagen organiseren voor ouderen. Je sportclub uit de brand helpen? Dat kan natuurlijk ook door wedstrijden te gaan fluiten! In dit geval het upgraden van het Game Gafé in Westervoort wat tot nu toe een succes is! Jongeren leren hierdoor nieuwe vaardigheden en leren projecten zelf te ondernemen.

MDT-jongerencoach Sam Koenen stelt zich voor

Mijn naam is Sam Koenen, sinds dit jaar MDT-coach bij HOPE-XXL! Mijn mede MDT-coaches en ik streven ernaar om een wereld te creëren waarin iedereen zijn of haar leven als ''goed'' waardeert. Denk aan, iets goed doen voor de samenleving! Ga vaker op pad met een oudere, of ga bijvoorbeeld een keer samen met een vriend of vriendin afval prikken op straat. Hierdoor probeer ik De Liemers naar een 8 te krijgen. Naast mijn werkzaamheden voor HOPE-XXL ben ik regelmatig in de sportschool te vinden en hou ik ervan om af en toe met vrienden naar een feestje te gaan. Ik zit momenteel in mijn laatste jaar Maatschappelijke zorg op het Rijn IJssel in Arnhem. Na mijn opleiding af te hebben gerond ben ik van plan om een half jaar te gaan reizen. Ik kijk uit naar een nieuwe periode van het MDT vol leuke mensen en nieuwe projecten!

Sam Koenen