The Art of two
The Art of two Foto:

The Art of Two speelt The Dutch Real Book in De Verzameling

Algemeen

WESTERVOORT - Trombonist Ilja Reijngoud en gitarist Ed Verhoeff vormen samen The Art of Two. Met The Art of Two willen ze een nieuw geluid laten horen dat de traditionele stijlen overstijgt. Hun belangrijkste project tot dusver is The Dutch Real Book. Met dit project speelt het duo de meest uiteenlopende composities van Nederlandse jazzmusici, uit de vroege jaren 40 tot het repertoire van de jonge generatie jazzmusici. Op 24 maart zijn ze te horen in De Verzameling aan de Brouwerslaan 1a in Westervoort.

Als duo willen ze een nieuw geluid laten horen en muziek maken die de traditionele stijlen overstijgt. De sleutelwoorden zijn interactie, vrijheid, en speelplezier. Het lijnenspel tussen trombone en gitaar wordt in dit duo explosief vermenigvuldigd door het gebruik van electronica.

Gitarist Ed Verhoeff behoort tot de meest bejubelde jazzgitaristen van Nederland. Hij studeerde aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag, en speelt in diverse jazzformaties. In de loop van zijn meer dan 20-jarige carrie`re heeft hij vijf cd’s op zijn naam gebracht. Ilja Reijngouds favoriete genre is en blijft jazz. Sinds zijn afstuderen in 1996 aan het Hilversums Conservatorium heeft hij – onder andere als docent en componist – een dynamische loopbaan opgebouwd Met zijn heldere, efficie¨nte spel volgt hij zijn grote voorbeelden J.J. Johnson, Urbie Green en Jimmy Cleveland. Reijngoud stond samen met andere musici aan de basis van Europa’s grootste tromboneopleiding bij Codarts in Rotterdam. In 2003 won hij de Thelonius Monk Award met zijn compositie ‘No Substitute’. Hij speelde toen in dertien orkesten. 

Ilja Reijngoud is geboren in 1972. Na zijn cum laude afstuderen aan het Conservatorium van Amsterdam in 1996 gaf Ilja daar tromboneles. In 1997 was hij de tweede Nederlandse student tot nu toe die de Amerikaanse graad ‘Master of Music’ behaalde.Ilja is vast lid van The Jazz Orchestra of the Concertgebouw, The Cubop City Big Band, Lucas van Merwijk Music Machine, Masja Bijlsma Quintet en vele andere bekende Nederlandse groepen. Hij maakte deel uit van de meest invloedrijke bands van Nederland, zoals Nueva Manteca, Pierre Courbois nonet en sextet, Michiel Braam XYZ Son band, The Jasper van ‘t Hof Quartet en de populaire hardbopgroep The Houdini’s. Naast het arrangeren voor het orkest was Ilja al vier keer vaste solist bij het Metropole Orkest. Als erkend lid van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw arrangeert Ilja veel voor de band en dirigeert zij diverse projecten, zoals The Jazz Influencers. Ilja leidt al ruim dertig jaar zijn eigen groepen. Zijn kwartet nam vijf albums op, met solisten als Fay Claassen en Bart van Lier. Zijn nieuwste band is een duo, The Art of Two, met gitarist Ed Verhoeff, dat een bijzonder programma speelt genaamd The Dutch Real Book – een programma met jazzcomposities van bekende Nederlandse muzikanten. Ilja werkte en nam op met Bob Brookmeyer, Tom Harrell, Ivan Lins, James Morrison, Jim Beard, John Scofield, Pat Metheny, Toots Thielemans, Herbie Hancock, Kenny Werner, Ed Neumeister, Jimmy Bosch, Jim McNeely, Joshua Redman, Georgie Fame, Lester Bowie, Bill Holman, Dori Caymmi en vele anderen. In 1998 richtte Ilja samen met Efe Erdem en Andy Hunter een indrukwekkende tromboneafdeling op aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts). Vanaf 2000 is hij bigbandleider van de afdeling Codarts Jazz en trad hij vrijwel jaarlijks op op het North Sea Jazz Festival met deze studentenband. Daarnaast is hij docent arrangeren/componeren. Sinds 2018 is Ilja hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Amsterdam. Samen met Bert Boeren en Martijn Sohier leidt hij de grootste jazztromboneafdeling van Europa, met ruim 25 studenten. Ilja is leider van één van de drie Amsterdamse conservatoriumbigbands, ensemblecoach en compositiedocent. Als componist en arrangeur is de lijst van zijn opdrachtgevers behoorlijk gevarieerd; onder meer de WDR bigband, de HR bigband, beide orkesten van de Koninklijke Nederlandse Marine en Luchtmacht, het Metropole Orkest en de Cubop City BigBand. Solisten als Branford Marsalis, All Jarreau, Randy Brecker, Toots Thielemans, Jorgen van Rijen, Bart van Lier, Conrad Herwig, Branimir Slokar en Ben van Dijk speelden de afgelopen jaren zijn muziek. 

Kaarten kosten € 25 en zijn te krijgen via info@deverzameling.nl. Het concert begint om 15.00 uur.