De cast van Das Mooi
De cast van Das Mooi

Groessense Toneelgroep Das Mooi brengt blijspel

Cultuur

GROESSEN - Toneelgroep Das Mooi speelt op 19, 20 en 21 april het blijspel ‘Zusters in Zaken’ in het Dorpshuis in Groessen. Wendy Derksen: “Eigenlijk is het een actueel onderwerp in een luchtig jasje. Het stuk heeft overeenkomsten met wat er op veel plekken in Nederland, ook in Groessen, gaande is.”

Door Alie Engelsman

‘Zusters in Zaken’ is geschreven door Ton Davids en speelt zich af in een klooster. Wendy: “De nonnen en pastor krijgen te maken met een dreiging vanuit het bisdom dat het klooster moet sluiten en verkocht gaat worden. Het wordt hun missie om dit te voorkomen en dat zorgt voor allerlei hilarische en verrassende ontwikkelingen. Meer verklappen we niet.”

Das Mooi bestaat circa 10 jaar en telt 15 actieve leden. De meesten spelen een rol in het toneelstuk. Wendy: “Daarnaast hebben we natuurlijk een regisseur en een regie-assistent/souffleur. En we hebben leden en vrijwilligers die hand- en spandiensten verlenen. Eigenlijk heeft iedereen heeft een rol, ook achter de schermen. We doen het samen.” Toos Arends regisseert de groep al vanaf het begin. “Ik heb altijd wat gehad met toneel. Mijn vader speelde toneel, mijn broer deed cabaret en ik was actief tijdens de schoolmusicals. Ik maakte kleding, maar schreef ook mee aan de rollen. Toen dat allemaal op hield dacht ik: ‘Verdorie, nu heb ik niks meer te doen’. Daarom heb ik het initiatief genomen om 10 jaar geleden Das Mooi op te richten” aldus Toos.

Grote schuur

Das Mooi repeteert sinds januari in een schuur bij een boerderij in Groessen. Wendy: “We kunnen niet altijd in de grote zaal van het Dorpshuis terecht, omdat er andere activiteiten zijn. We hebben de afgelopen jaren gerepeteerd in het gebouw van Rinoceros. Toen kwam een van onze leden, Diny Berndsen, met het voorstel om de repetities in hun schuur te houden. Ondanks dat zo’n grote schuur wat lastig warm te stoken is, bevalt het ons, met wat extra kledinglaagjes, goed. We kunnen hier alle attributen die we tijdens de voorstelling gebruiken, neerzetten en laten staan.” 

Tijdens het interview met Toos en Wendy stromen de leden van Das Mooi de schuur binnen. Er wordt eerst gezellig met elkaar koffie of thee gedronken en wat bijgekletst. Toos: “Gezelligheid en met elkaar kunnen lachen is belangrijk voor de groep. We spelen altijd kluchten of blijspelen. Dat is voor ons leuk om te doen en we willen onze dorpsgenoten en andere bezoekers natuurlijk een avond of middag bezorgen waarin ze elkaar in een ontspannen sfeer ontmoeten en waarop ze heerlijk kunnen lachen.”

Kaarten te koop

De entree voor de voorstelling is € 7,50 per persoon, inclusief een consumptie. De kaarten voor de voorstelling zijn vanaf 21 maart te koop bij Fruitkwekerij de Stokhorst en in het Dorpshuis in Groessen. Je kunt ook reserveren door een mailtje te sturen naar toneelgroepdasmooi@outlook.com, waarna je bij aanvang van de voorstelling de kaarten kunt afhalen en betalen. Op vrijdag 19 april is de voorstelling inclusief pauze van 19.30 uur tot 22.30 uur, op zaterdag 20 en zondag 21 april van 14.00 uur tot 17.00 uur, ook met pauze.