Luchtfoto met Fort Westervoort en na hoogwater weggespoelde loopgraven langs de IJssel (fotograaf onbekend)
Luchtfoto met Fort Westervoort en na hoogwater weggespoelde loopgraven langs de IJssel (fotograaf onbekend) Foto: Gelders Archief 1560-1387 Uitsnede luchtfoto met Fort Westervoort en na hoogwater weggespoelde loopgraven langs de IJssel, 15 maart 1945, fotograaf onbekend, Public Domain Mark 1.0 licentie.

Lezing 'Westervoort en de linies in 1944-1945'

WESTERVOORT - Op 26 maart geeft Karin van Veen bij de Historische Kring Westervoort een lezing over het laatste oorlogsjaar.

Van oudsher ligt Westervoort op een militair strategisch punt bij de splitsing van de Rijn en de IJssel. Wat dat betekent, merken de inwoners maar al te zeer wanneer de Slag om Arnhem losbarst in september 1944. Tijdens de strijd moeten sommige bewoners al vertrekken. Daarna wordt Westervoort verder ontruimd en tot spergebied verklaard. Van september 1944 tot de lokale bevrijding in april 1945 graven duizenden mannen hier voor de Wehrmacht verplicht aan verdedigingslinies.
Het grondgebied tussen de spoorlijn en de Rijn verandert na de Slag om Arnhem in een militaire zone. Intussen roepen de Duitsers overal in de Liemers en in de Achterhoek mannen op voor het stellingwerk. Daarnaast brengen zij van elders bij razzia’s opgepakte mannen naar de Liemers toe. Er komen meerdere verdedigingslinies in het gebied. Een daarvan is de Panther-Stellung langs de Rijn, terwijl er ook mannen bij de IJssel aan het graven zijn. Erg veilig is dat niet, want ze liggen regelmatig onder vuur van de geallieerden.
In 2023 verscheen het boek Graven in de vuurlinie, Deel I De Liemers, waarin Karin van Veen de gebeurtenissen beschrijft in het frontgebied langs de Rijn. Onlangs verschenen ook twee boeken over de Panther-Stellung en de toestand in frontstad Arnhem. Zie voor informatie: www.gridvl.nl. Lezing bij de Historische Kring Westervoort in Huize Vredenburg, inloop om 19:30 uur, aanvang lezing 20:00 uur.