kom naar de informatiebijeenkomst in de Ogtent
kom naar de informatiebijeenkomst in de Ogtent

Wandelen voor longpatiënten

REGIO - In 2040 zouden drie van de vier Nederlanders elke week 2,5 uur matig tot intensief moeten bewegen, zo luidt het doel van het kabinet en de Beweegalliantie. Maar wat als je behoort tot de 1,3 miljoen mensen met een chronische longaandoening en je al benauwdheid of kortademigheid ervaart zonder te bewegen?

Voor mensen met een chronische longziekte zijn zowel medicatie als bewegen belangrijke behandelopties. Maar zo’n 60% van alle longpatiënten beweegt niet of te weinig. Terwijl juist door minder bewegen en inactiviteit de longklachten en beperkingen uiteindelijk toenemen.

Als longpatiënten wél aan het bewegen slaan, blijkt dat hoe getrainder de spieren zijn, hoe makkelijker dagelijkse activiteiten worden en hoe zelfstandiger mensen kunnen blijven functioneren. Lichaamsbeweging draagt daarnaast bij aan minder ziekenhuisopnames, minder medicijngebruik, meer sociale contacten en een betere kwaliteit van leven. Kortom bewegen kan een positief bijdrage betekenen voor de prognose van de ziekte.

Bewegen en longziekten geeft een spanningsveld tussen willen en daadwerkelijk doen. Veel longpatiënten proberen vanwege inspanningsafhankelijke klachten of de angst voor nog meer benauwdheid inspanning juist zo veel mogelijk te vermijden. Beweegadviezen worden mede door deze angst niet altijd opgevolgd. Deze groep mensen verdient dus een steuntje in de rug.

In de omgeving Duiven, Westervoort en Zevenaar hebben zorg-, sport- en beweegprofessionals de handen ineen geslagen. Vanaf dinsdag 16 april gaan zij samen met mensen met een chronische longaandoening 20 weken lang wandelen.

Heeft u een longziekte en wilt u met elke stap sterker worden door te wandelen onder (medische) begeleiding? Doe dan mee aan deze Longuitdaging. En werk samen met andere mensen met een longziekte op een gezellige manier aan uw gezondheid.

Woensdag 27 maart is er een informatiebijeenkomst in de Ogtent in Duiven, aanvang 19.00 uur. Zaal “Bij Bert” (filmhuis). Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via:
Bewegenenlongziekten@
longalliantie.nl.