Er wordt al tientallen jaren gesproken en geprocedeerd over de doortrekking van de A15 naar de A12.
Er wordt al tientallen jaren gesproken en geprocedeerd over de doortrekking van de A15 naar de A12. Foto:

Doortrekking A15 in de wachtkamer

Minister moet extern salderen beter motiveren

REGIO - Het was vooraf keihard en helder gecommuniceerd: 6 maart 2024 zou de boeken ingaan als dé dag dat er na jarenlang soebatten een ei zou worden gelegd over de aanleg van het tracé ‘A12-A15 Ressen-Oudbroeken’ (ViA15). Maar wederom kwam er geen ja of nee, maar een tussenuitspraak: de derde inmiddels. De minister van Infrastructuur en Waterstaat moet een nadere onderbouwing geven voor het externe salderen dat is toegepast voor stikstof. Dat moet binnen een half jaar gebeuren. Wie de socials volgt kan maar één conclusie trekken: het nieuwe uitstel van het het besluit om de A15 wel of niet door te trekken en de A12 te verbreden leidt tot grote frustratie bij overheden, ondernemers en omwonenden.

Voor vier partijen, waaronder Coöperatie Mobilisation for the Environment, Stichting Milieuvrienden Duiven en Stichting Strijdbaar Angeren, is de uitspraak van 6 maart wéleen einduitspraak. De Afdeling bestuursrechtspraak zet de procedure alleen nog voort met de enige overgebleven bezwaarmaker, de Vereniging Natuur en Milieufederatie Gelderland. Zij heeft als enige bezwaren ingediend over het onderdeel van extern salderen.

Het ministerie kocht twee jaar geleden zes boeren op om de negatieve effecten op de natuur te compenseren. Dat was nodig, omdat er sinds 2019 geen extra stikstof mag vrijkomen bij projecten. Dat moet dan worden gecompenseerd. Kort door de bocht komt het er op neer dat het Rijk moet aantonen dat de stikstofwinst van de opgekochte boeren de stikstofuitstoot van het nieuwe stuk A15 moet opvangen. 

Voorgeschiedenis

De zaak kent een lange voorgeschiedenis. Er is al tientallen jaren gesproken en geprocedeerd over de doortrekking van de A15 naar de A12. Zo ontstaat een rechtstreekse verbinding tussen Rotterdam en Duitsland. De snelweg houdt nu op bij Ressen in Gelderland. Het verkeer moet via Arnhem naar de A12 rijden. Dat zorgt voor dagelijkse lange files. De uitbreiding van het wegennet en de verbreding van de A12 en de A15 verbetert ook de regionale doorstroming. Hierdoor reizen weggebruikers sneller tussen Nijmegen/Arnhem, de Liemers en de Achterhoek.  

Beroep

In 2017 tekenden meer dan veertig particulieren, bedrijven en organisaties beroep aan tegen het Tracébesluit. In januari 2021 deed de Afdeling bestuursrechtspraak een eerste tussenuitspraak, gevolgd door een tweede tussenuitspraak in april 2023. Beide tussenuitspraken gingen in de kern om de vraag tot welke afstand je de stikstofneerslag van een project, zoals een weg, moet berekenen. In de tweede tussenuitspraak oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak dat een afstand van 25 kilometer (de zogenoemde rekenafstand) voor individuele projecten aanvaardbaar was. De Afdeling bestuursrechtspraak besloot in april 2023 om alleen te oordelen over deze rekenafstand, omdat dit oordeel relevant was voor alle projecten in Nederland die stikstof veroorzaken. Maar er bleven nog bezwaren over. Deze gingen over onder meer over het stikstofonderzoek en het extern salderen. Na de tussenuitspraak van 6 maart blijft alleen het punt van het extern salderen over.

Reacties

Bij de Zevenaarse wethouder Toon Albers overheerst teleurstelling. "Ons geduld wordt erg op de proef gesteld. Én bij de mensen die dagelijks op de A12 stilstaan en de ondernemers die van alles willen. Voor een gezond ondernemersklimaat en de ambities op woningbouwgebied is een wegennet nodig dat hier bij aansluit."

Hubert Bruls, voorzitter van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen, valt hem bij: "Deze regio wacht al zo lang en blijft nu weer achter in onzekerheid. Zonder deze maatregelen slibt de regio nóg verder dicht en is de Woondeal onhaalbaar. De verbreding van de A12 en het doortrekken van de A15 tussen Bemmel en de A12 zijn voorwaardelijk voor de 60.000 woningen die we in de regio moeten bouwen, zoals in de Woondeal is afgesproken. Extra woningen leiden tot meer verkeer, terwijl de filedruk nu al hoger is dan ooit.”

Nermina Kundic, wethouder duurzame mobiliteit in Arnhem, spreekt namens de mobiliteitswethouders in de Groene Metropoolregio: “Het is belangrijk dat de doortrekking van de A15 en verbreding van de A12 zo snel mogelijk gerealiseerd worden. Nu al is het zo dat er maar íets hoeft te gebeuren op de snelwegen hier in de regio en het verkeer loopt helemaal vast. De A12 van de Duitse grens naar Arnhem staat op nummer 1 van de nationale ‘file top 10’ in de ochtendspits. Zelfs in het gunstigste geval duurt het nog jaren voordat de werkzaamheden aan de A15 en A12 af zijn. Daarom dringen we bij het Rijk en de provincie aan nu al een aantal maatregelen te nemen waardoor de regio op korte termijn beter bereikbaar wordt.”

Axel Jansen, voorzitter van ondernemersvereniging Lindus, spreekt van een gebed zonder eind. “Voor ondernemers en lokale overheden is het ontzettend zuur dat alles weer een half jaar wordt opgeschoven. Het is geen nee, dat is positief. Maar het is ook geen uitgesproken ‘ja, mits’. Wie weet wat er over over zes maanden gaat gebeuren? Dan is het misschien allemaal wel goed onderbouwd, maar moeten ze het weer nader beoordelen. Ik ga er maar vanuit dat de minister zijn werk gaat doen, zodat het allemaal toch gerealiseerd gaat worden.”

Theet van Aalst, oprichter van de stichting Duurzame Aanleg A15, spreekt harde taal: "Als je als burger je stukken een uur te laat aanlevert word je niet-ontvankelijk verklaard. Het beginsel van behoorlijk bestuur is 'fair play'. Bij voorbereiding van besluiten mag het bevoegd bestuur de burger geen mogelijkheden ontnemen om voor zijn belang op te komen. En wat gebeurt hier? De Raad van State geeft drie keer de mogelijkheid om een besluit aan te passen of te verduidelijken. Maar de burger kan tegen deze aanpassingen niet meer ageren, nu zijn er ook weer extra bezwaren ongegrond verklaard. De Raad van State doet dus iets wat het bevoegd bestuur zelf tijdens het besluitvormingsproces nooit had gemogen: de spelregels wijzigen. De burger kan niets meer, we leven in een bananenmonarchie." Hij is niet tegen het doortrekken, maar zoals de naam van de stichting het al zegt moet het wel duurzaam gebeuren vindt Van Aalst. "De minister heeft nooit serieus naar een tunnel gekeken. Daar is nooit prijsonderzoek naar gedaan."

Haiku-avond in Luistercafé

WESTERVOORT - Omdat het nu voorjaar is, organiseert het Luistercafé Westervoort op donderdag 28 maart in het Trefcentrum aan de Dorpstraat 102 een haiku-avond waarop iedere bezoeker zijn zelfgemaakte haiku's mag voorlezen. 

Neemt u in ieder geval pen en papier mee, want we gaan actief aan de slag met het maken van haiku's. Wilt u sowieso voorlezen, meld u dan even bij humphrey.ottenhof@gmail.com. De zaal is om 19.30 uur open. Het Luistercafé is een initiatief van gemeenschapscentrum de Herberg. Haiku's zijn van oorsprong Japanse korte gedichten die bestaan uit drie regels: vijf, zeven, vijf lettergrepen. Ze beginnen meestal met een natuuraanschouwing en eindigen met een gevatte laatste regel.
De Duivense totaaldichter Robert Joseph maakte ze in tekst maar ook in beeld. Hij bundelde ze in ‘mijn geest is een zee'. Van zijn hand is:

in een regenplas
kom ik de hemel tegen
ik trap er niet in


Axel Jansen (Lindus): "Ik ga er maar vanuit dat de minister zijn werk gaat doen"
Gespannen koppies in Babberich als de livestream van start gaat.
Afbeelding