Afbeelding
Foto:

Familieruzie na een dramatische
huwelijksreis

Regelmatig komen stellen bij mij aan tafel, van jong tot oud. Dan brengen zij het mooie nieuws dat zij gaan trouwen. Bij de notaris gaat het meestal over de juridische onderwerpen. Het is ook erg leuk om over de trouwplannen te horen. De een kiest voor een eenvoudige bruiloft, de ander gaat helemaal los met een hele grote bruiloft. Sommigen spreken met heel veel enthousiasme over de naderende huwelijksreis. Wanneer ik met een aankomend echtpaar aan tafel zit, en het gaat over de huwelijksreis, doet mij dit altijd denken aan een situatie jaren geleden.

In 2020 heeft de rechter uitspraak gedaan in een rechtszaak die liep tussen twee families. De reden hiervoor: de verdeling van de erfenis van hun overleden kinderen. De emoties liepen uiteraard hoog op omdat de ene familie hun zoon/broer en de andere familie hun dochter/zus was verloren. De betreffende man en vrouw zijn namelijk op hun huwelijksreis, binnen 23 minuten na elkaar overleden. Dit als gevolg van een voedselvergiftiging. Een ontzettend trieste situatie.

Wanneer ik met het aankomend echtpaar aan tafel zit, wil ik uiteraard niet hun romantische bubbel doorprikken, maar het is wel aan mij om hen te wijzen op de risico’s. Wanneer je met elkaar trouwt dan erf je automatisch van elkaar, tenzij je in een testament anders hebt bepaald. In het geval van de rechtszaak uit 2020 was het zo dat de echtgenoten geen testament hadden gemaakt. Zij hadden geen kinderen.
Het gevolg was dat bij het overlijden van de vrouw haar hele erfenis naar haar man ging. Doordat zij geen testament hadden gemaakt, is bij het overlijden van de man het totale vermogen (dus het vermogen van zowel de man als de vrouw) naar de familie van de man gegaan. De familie van de vrouw had dus geen enkel recht op een deel van de erfenis!
Dit voorbeeld gebruik ik vaak om het belang van een testament aan het aankomend echtpaar duidelijk te maken. Want is het wel de bedoeling dat de hele erfenis naar de familie gaat van degene die als laatste is overleden? Dus naast het bezoek aan de bakkerij voor een taart en het bezoek aan de trouwlocatie voor de ceremonie, is het zeer verstandig ook een bezoekje te brengen aan de notaris voorafgaand aan het trouwen!

Mark Hofman

Prick & Van Houtum notarissen