Rita Wesdijk (rechts): “Als iedereen zoals hij zou zijn, dan zou de wereld er een stuk mooier uitzien”
Rita Wesdijk (rechts): “Als iedereen zoals hij zou zijn, dan zou de wereld er een stuk mooier uitzien”

Simon en Rita Wesdijk 65 jaar getrouwd

Algemeen

DUIVEN – 2 januari 1956 was dé dag in het leven van Simon en Rita Wesdijk. Precies 65 jaar later vieren ze hun briljanten huwelijk. Reden genoeg voor locoburgemeester Ineke Knuiman om het echtpaar hoogstpersoonlijk te feliciteren.

Door Susan Wiendels

“Het geheim van een lang huwelijk?” Zij (86) gedecideerd: “Geven en nemen.” Hij (84): “Belangstelling voor elkaar hebben, maar ook elkaar je eigen gang kunnen laten gaan.” Terug naar Den Haag in de jaren vijftig. De dag dat ze elkaar leren kennen staat Simon Wesdijk nog helder op het netvlies. “Ik ging met m’n moeder en tante naar een zangvoorstelling. Daar zag ik Rita voor het eerst. Na afloop was er een bal en heb ik met haar gedanst. Verder niets. Maar ik weet nog wel dat ik op de terugweg tegen mijn moeder zei ‘met dat meisje wil ik een keertje uit.’” Het lot brengt het stel snel bij elkaar. Na afloop van een filmbezoek met zijn oom gaat Simon met hem mee naar een werkafspraak. En wie zit daar? Rita. “Mijn oom bleek een afspraak te hebben met haar vader.” Een tweede toevalligheid: Rita’s broer blijkt getrouwd met een nicht van Simon. De twee raken opnieuw in gesprek en als Simon wordt gevraagd om als vierde man mee te klaverjassen, is de fundering van hun relatie een feit. Rita is vervolgens zo slim om haar fiets mee geven aan Simon. De rest is inmiddels geschiedenis.
Het stel krijgt twee kinderen, een dochter en een zoon. “Een koningsdroom”, aldus Simon. Het gezin groeit op in Den Haag, waar Rita haar brood verdient als directiesecretaresse bij de gemeentelijke sociale werkplaats. Simon vervult de dienstplicht en is daarna in verschillende functies bij verscheidene bedrijven werkzaam. De gemeenschappelijke noemer: techniek. Zijn laatste job vervult hij als meewerkend voorman bij de sociale werkplaats, dezelfde werkgever als zijn vrouw.
Als Rita met de vut gaat verlaten ze Den Haag en wordt Duiven hun woonbestemming. Rita: “Wij zijn er vaak op uitgetrokken met onze caravan. Het oosten sprak ons helemaal aan. Ik ben gek op het bos.” De in Duiven woonachtige Louis Wesdijk, de broer van Simon, geeft met zijn enthousiaste verhalen de doorslag en zo komt het stel in de Talingstraat terecht. “Een fijne buurt, echt een warm bad”, aldus de twee. Sinds twaalf jaar wonen ze in een seniorenwoning aan de Mesdagstraat.
In Duiven ontdekken ze Het Palet aan de Mondriaanstraat, hét trefpunt van bewoners van de wijk Duiven-West. Zo is de studiekring op donderdagochtend vaste prik voor Simon en wordt hij bestuurslid, zij dart er en klaverjast. Maar de grootste hobby na zijn arbeidzame leven vindt Simon Wesdijk in zijn rol als radiozendamateur: hij legt zo contact met mensen over de hele wereld. Rita heeft meer met de televisie, quizzen zijn favoriet. Lachend: “De televisie is mijn grote vriend.” Maar zelfs die kan niet tippen aan haar grootste vriend, uiteraard Simon. “Als hij vijf minuten te laat is, dan maak ik me al zorgen.” Een groot litteken is het overlijden van hun dochter vijf jaar geleden na een ernstige ziekte. Gelukkig vinden ze ook in dit grote verdriet elkaar. Inmiddels zijn ze ook drie klein- en drie achterkleinkinderen rijker.

“Ik vind het een geweldige prestatie dat hij het zo lang met me heeft volgehouden, want ik ben niet altijd de gemakkelijkste. Hij laat altijd iedereen in zijn of haar waarde. Als iedereen zoals hij zou zijn, dan zou de wereld er een stuk mooier uitzien,” besluit Rita Wesdijk liefdevol.