Josette, Christiaan, Tanya en Marjon
Josette, Christiaan, Tanya en Marjon Foto:

Duuve te Gek schenkt kunstwerk aan De Stek

Algemeen

DUIVEN - Marjon Meulenbrugge, kunstenaar van het jaar, overhandigde op 2 april het kunstwerk ‘Samen, vanuit liefdevolle verbinding’ aan De Stek in Duiven. Het kunstwerk heeft een mooie plek aan de wand, vlakbij het kunstwerk ‘geknakt, maar niet gebroken’ van de vorige kunstenaar van het jaar, Anton Ariens. 

Door Alie Engelsman

Josette Brinkhof van Duuve te Gek is blij dat het kunstwerk van Marjon goed is terecht gekomen. “Elk jaar kiest Duuve te Gek een kunstenaar van het jaar. We geven de kunstenaar opdracht een kunstwerk te maken. Wij kopen het vervolgens en schenken het aan de gemeenschap van Duiven. De kunstenaars hebben zelf inbreng in de keuze van de plek waar hun kunstwerk terecht komt.”
Christiaan en Tanya Vos, de drijvende krachten achter De Stek, vinden dat het kunstwerk van Marjon heel goed past in de open huiskamer. “Wij zien ook in onderlinge liefdevolle verbindingen de hand van God. Deze zijn onmisbaar in onze samenleving.”

Marjon Meulenbrugge heeft in Westervoort haar eigen bedrijf ‘Florem et Art’. Ze werkt uitsluitend met natuurlijke materialen. ‘Samen, vanuit liefdevolle verbinding’ is een cirkel, waarin stukjes stengel van de berenklauw zijn verwerkt. Deze holle deeltjes heeft Marjon nauwkeurig verbonden met rode katoenen draadjes, die staan voor de liefdevolle verbindingen met elkaar. “Elk stukje stengel is met minimaal twee andere verbonden. Die verbondenheid past hier in De Stek, maar het is ook wat mij aan het hart gaat. Ik denk dat we het in deze wereld alleen kunnen redden vanuit die liefdevolle verbinding. Samen zorgen voor elkaar, omkijken naar elkaar, zorgen voor de natuur. Dat heb ik duidelijk weer willen geven in dit kunstwerk. De cirkel symboliseert het leven, de aarde. De stengeldelen hebben verschillende afmetingen, de kleinere met minimaal twee verbindingen, de grotere met meer. Binnen een groot gezin, buurtgemeenschap of bijvoorbeeld groot bedrijf is het vaak lastiger om met iedereen verbinding te houden. In een aantal van die berenklauwstukjes zit mooi natuurlijk materiaal, want ik kan niet anders dan mensen blijven prikkelen door ze te laten zien hoe mooi de natuur is. Dat stukje bewustwording zie ik als mijn missie. Zonder de natuur zouden wij geen leven hebben.” Het kunstwerk nodigt uit om het van dichtbij te bekijken en verrassingen te ontdekken, zoals een gedroogd pepertje, zaden, mos, veertjes en steentjes. Marjon: “In het middelpunt zitten “vergeet me niet”-bloempjes, zodat nooit wordt vergeten hoe belangrijk die liefdevolle verbinding met elkaar en al wat leeft is.”

De kunstenaar koos bewust voor de berenklauw, een minder populaire plant. “Praktisch gezien is het materiaal dat mooi blijft als het goed gedroogd is. Het is ook een plant die niet altijd even geliefd is, maar je kunt er wel wat moois mee maken. Ook dat is wat ik zo mooi vind binnen de natuur.” Christiaan kan zich heel goed vinden in deze uitspraak: “Dat is ons uit het hart gegrepen. Ik vind het heel mooi, zoals je dat zegt. Je kunt iets moois maken uit iets wat niet geliefd is.” Marjon heeft een speciale binding met De Stek. “Ik heb hier onder andere een paar keer te maken gehad met een bijzondere uitvaart. Dat gevoel van samen, die liefdevolle verbinding, dat zit hier gewoon. Als je hier binnenkomt, dan land je hier echt. Mijn kunstwerk is hier helemaal op zijn plek.”