Pam maakt furore als springruiter (Foto: Claus Close Up)
Pam maakt furore als springruiter (Foto: Claus Close Up) Foto:

Groessense amazone wint springwedstrijd met Iletto

Algemeen

GROESSEN – Amazone Pam Nieuwenhuis (18) won op 11 december een springwedstrijd met haar nog jonge paard in het Belgische Lier. Een prestatie van formaat, waar je als paardenmeisje alleen maar van kunt dromen. Alleen een lange weg leidt naar groot succes weet Pam als geen ander.

“Mijn ouders reden zelf veel paard, hierdoor was ik altijd al omringd door paarden,” vertelt Pam, die in Groessen woont. “Toen ik drie jaar oud was mocht ik voor het eerst zelf op een paard rijden.” Ze was meteen heel gelukkig en amuseerde zich als nooit tevoren. Haar ouders zagen dat en kochten daarop een Shetlander pony voor hun dochter.

De Nijgraaf

De eerste paar lessen op haar Shetlander kreeg ze gewoon van haar ouders die dezelfde hobby delen. Toen ze acht jaar werd begon ze paardrijlessen te volgen bij rijvereniging en ponyclub De Nijgraaf in Westervoort. “Ik had het daar onwijs naar mijn zin, de lessen vond ik op dat moment geweldig.”  Ze kon daar lessen volgen met leeftijdsgenootjes en haar vaardigheden verder ontwikkelen. Pam herinnert zich haar eerste wedstrijd nog goed. “Als je begint met paardrijden zijn je eerste wedstrijden bijna altijd dressuur, zo ook bij mij. Ik reed daarbij verschillende figuren en daar kreeg ik dan punten voor.”

Hippisch Trainings Centrum

Na een paar jaar bij De Nijgraaf had Pam een goede basis. Ze was beginner af en begon steeds beter te worden. “Ik wilde altijd nog beter worden dan dat ik op dat moment was,” zegt Pam over haar fanatisme. Om zichzelf verder te ontwikkelen ging ze naar het Hippisch Trainings Centrum (HTC). Daar kreeg ze les op een hoger niveau van instructeur Egbert van Roekel. Dressuur bleek uiteindelijk niet helemaal waar Pam haar passie lag, dat was anders met springen. Het tegenovergestelde van wat ze daarvoor deed, maar ze had er gelijk aanleg voor. Ze kreeg nieuwe paarden, waarmee ze wedstrijden ging rijden.

Candea College


Dat was soms lastig te combineren met haar middelbare school, hoewel ze het erg naar haar zin had op het Candea College. Pam leverde zowel goede prestaties in de rijbak als op school. Dat kwam mede omdat het Candea College haar veel vrijheid verleende. “We hadden een afspraak met school dat ik honderd procent mijn best zou doen, ook al vielen er wat vaker uren uit”, legt ze uit.
Pam krijgt inmiddels training van de bekende Nederlandse springruiter Jurgen Stenfert. Sinds twee jaar heeft Pam een nieuw paard: Iletto. Met hem won ze de wedstrijd van 11 december. “Iletto is een jong paard van vier jaar oud. In een megakorte tijd heeft hij veel getraind en gesprongen.” Ze besluit met een oneliner van een bekende ruiter, die haar bijzonder aanspreekt: ‘Je verliest tachtig procent van de wedstrijden, maar die andere twintig procent die je wint, daar blijf je voor trainen.’

Suva Boersma