Bed & Breakfast De Raayhof, prachtige uitvalbasis voor fietstochten

Algemeen

PANNERDEN - In de Rijnstrangen, aan de Pannerdense Waard 14, een eindje van de dijk af, ligt de monumentale boerderij De Raayhof. 

Voor de boerderij staan een paar markante bomen, waaronder een beuk van zeker meer dan 200 jaar oud en een oude es. Een deel van de boerderij is nog steeds een veehouderijbedrijf, een ander deel is omgebouwd tot een uitgebreide Bed & Breakfast. De Raayhof is een familiebedrijf. De ouders van Cyriel Peters wonen er samen met hun twee zonen en dochter en hun gezinnen. Iedereen helpt op zijn manier mee in het bedrijf. Cyriel is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van De Raayhof.
De Raayhof heeft een rijke historie. De hoeve met herenhuis wordt al in de 13e eeuw genoemd. De herenboerderij is verbonden met belangrijke namen als de familie van Nispen en baron Arnold Willem van Brienen. In 1812 vestigde Gradus Peters zich in de boerderij en sindsdien is de hoeve in bezit van de familie Peters. Cyriel Peters is de zesde generatie die De Raayhof beheert. Hij verzorgt samen met zijn broer het vleesvee en runt de Bed & Breakfast. “Ik vind het horecagedeelte wel interessanter dan de vleesveehouderij, maar de vleesveehouderij is echt een onderdeel van het bedrijf, die we zeker nog niet zullen afstoten. Ook voor onze gasten is het mooi om te zien dat er koeien in de wei lopen.” Het gedeelte waar de koeien worden gehouden is niet toegankelijk voor de gasten. “Het kan gevaarlijke situaties opleveren. Je kunt er geen overzicht op houden. We houden beide bedrijven strikt gescheiden.” In de logeerboerderij bevinden zich acht kamers. De gasten kunnen er slapen en ontbijten en ‘s avonds nog wat drinken aan de bar.” In de zomermaanden organiseert Cyriel proeverijen en andere thema-avonden voor gasten en andere belangstellenden. De Raayhof raakte en deel van de grond kwijt aan het project ‘De Groene Rivier’. “Er waren grote plannen voor mooi recreatiegebied, met een parkeerplaats, struinroutes, paarden en runderen. Helaas is die verwachting niet helemaal uitgekomen, vanwege de financiering van het project. Er lopen dan nog wel wat paarden en de uiterwaarden zijn natuurlijk mooi en weids, maar het is toch jammer dat het recreatiegebied er uiteindelijk niet is gekomen.” Dat neemt niet weg dat De Raayhof een prachtige uitvalbasis is voor fietstochten in de omgeving. “De Raayhof ligt mooi centraal tussen Arnhem, Nijmegen en Emmerich. De Liemers is een gebied met afwisselende landschappen, Duitsland ligt vlakbij en via de pontjes steek je zo de Rijn over naar de Betuwe. Al ligt De Raayhof wat afgelegen, de gasten ervaren het als een thuiskomen als ze na een fietstocht weer het pad naar de boerderij oprijden.”

Elke tweede maandag van de maand is er een ‘Rafel van de maand’ bij RTV Connect in Kijk op de samenleving. De Zevenaar, Duiven en Westervoort Post besteden aandacht aan deze Rafel in elke laatste editie van de maand. Informatie: https://www.rafelroutes.nl.