Alex Bongers vulde maar liefst vijf containers met doppen
Alex Bongers vulde maar liefst vijf containers met doppen

Alex Bongers verzamelt 224 kilo dopjes voor het goede doel

Algemeen

DUIVEN - Alex Bongers (12) leverde vandaag, 22 juni, maar liefst 224 kilo flessendoppen in voor de goede doelen KNGF Geleidehonden en Stichting Kinderen Kankervrij (Kika). 

Door Alie Engelsman

De metalen dopjes (zo’n 134 kilo) gaan naar Kika, de bijna 90 kilo aan plastic dopjes naar de honden. “Eigenlijk is dit nog maar een puntje van de staart van de hond,” zegt Alex. “Voor de opleiding van een hulphond zijn 6 miljoen doppen nodig, om zo’n dier van pup tot aan zijn dood te verzorgen zijn er zelfs 45 miljoen nodig,” vult zijn moeder Jessica aan. Alex wilde nog een keer vlammen voordat hij naar de middelbare school gaat. Zijn doel was 50 kilo aan doppen sparen. Het werden uiteindelijk vijf volle containers.
Alex Bongers is een 12-jarige scholier, die graag kinderburgemeester van Duiven had willen worden. Helaas ging dat niet door, maar Stichting GoClean benoemde hem tot kinderzwerfafvalburgemeester, een functie waar Alex heel trots op is. Als kinderzwerfafvalburgemeester is hij een voorbeeld voor andere kinderen. Door een shirt, jas en cap met een herkenbaar logo valt hij goed op als hij in de straten van Duiven aan het werk is. Alex ruimt al zo’n twee jaar, vaak samen met zijn moeder, zwerfafval op in Duiven, maar ook op andere plaatsen. Alex: “Alles wat we oprapen registreren we in de Litterati-app.” Hij laat op de app een kaartje zien, dat toont waar ze het zwerfafval hebben gevonden. Zo staan er behalve in Duiven, ook grote stippen in Rotterdam en in Wijchen. Alex heeft een eigen blog op de website van GoClean, waar hij onder andere schrijft over bijzondere vondsten tussen het zwerfafval. Zijn vis Patrick leeft bijvoorbeeld in een vissenkom die Alex in de struiken vond.

Kettingreactie

Alex besteedde veel tijd aan het promoten van zijn actie om doppen te sparen. Hij hing flyers op, schreef een stuk in de schoolkrant, haalde kinderen op school en mensen uit de buurt over om doppen bij hem in te leveren. De actie had een geweldig kettingeffect. Jessica: “De doppen bleven binnenstromen. In het begin maakten we ze allemaal nog schoon, maar daar was geen beginnen meer aan. Wel moesten we ze zelf scheiden, in plastic en metaal.” Alex vindt het een goede zaak als iedereen doppen spaart, in plaats van ze weg te gooien. “Als iedere Nederlander maar drie dopjes verzamelt, hebben we al een hulphond bij elkaar gespaard,” rekent hij even snel uit.

Hondendrol

De jonge Alex is heel begaan met het milieu. Zwerfafval is daarom een doorn in zijn oog. Maar het levert hem ook wat op. “Ik vind veel statiegeldflesjes,” vertelt hij. “Soms liggen die in een sloot, daarvoor heb ik een lange stok van 1,83 meter gekregen. Ik heb nu al een leuk bedrag aan statiegeld opgehaald. Ik heb ook een step verdiend met een zwerfafvalcompetitie, waar ik eerste ben geworden,” vertelt hij trots. Maar Alex kijkt verder dan alleen naar zwerfafval. Zo laat hij weten dat een hondendrol veel effect op het milieu heeft. “Als hondenpoep blijft liggen dan groeien daar geen bloemen. Er komen dan minder bijen en dat kan voedseltekort betekenen,” beredeneert de kinderzwerfafvalburgemeester slim.
De blog van Alex is te lezen op: https://goclean.nl/nieuws/blog-kinderzwerfafval-burgemeester-alex/.