Benno Elshof en Timo Riphagen voor de Turmac Cultuurfabriek: "We helpen dromen te verwezenlijken"
Benno Elshof en Timo Riphagen voor de Turmac Cultuurfabriek: "We helpen dromen te verwezenlijken"

Zomercongres 2022 ‘klein verzet, groot geluk’ in Turmac Cultuurfabriek

Algemeen

ZEVENAAR – De Turmac Cultuurfabriek is op 30 juni het decor van het Zomercongres 2022, dé plek waar inwoners, politici en professionals samenkomen, die de leefbaarheid in hun dorp of wijk willen verbeteren. Alles staat in het teken van inspiratie, ontmoeting, kennisdeling. “Wij zijn tevreden als mensen met frisse ideeën en inspiratie naar huis gaan”, vertelt Benno Elshof.

Door Susan Wiendels

Oud-Zevenaarder Benno Elshof is adviseur duurzaamheid bij Spectrum, dat onderdeel uitmaakt van de Leefbaarheidsalliantie. Deze organisatie ondersteunt namens de provincie Gelderland inwoners die initiatieven ontplooien of ideeën hebben om de leefbaarheid in hun dorp of wijk te vergroten of verbeteren. Meer dan dertig ervaren adviseurs reiken op verschillende terreinen de helpende hand met advies en praktische hulp, bijvoorbeeld bij planvorming of subsidiemogelijkheden. Elshof: “Bewoners kunnen ons inschakelen voor het verwezenlijken van hun dromen.” Hij noemt enkele concrete voorbeelden in de Liemers: “In de bloemenbuurt in Didam hebben we een sociale actie gedaan om de samenwerking rondom het warmtenet op poten te zetten. We zijn daar nu bezig om samen met de bewoners een coöperatie op te zetten.” In Lathum helpt de Leefbaarheidsalliantie bij de herontwikkeling van de school en Liemersbreed droeg de organisatie bij aan de kerkenvisie. Nog een prachtig initiatief met inbreng van de leefbaarheidsalliantie: de herbestemming van de Loilse kerk en directe omgeving in het Hart van Loil. En niet te vergeten de start van wandelgroepen om mensen met een migratie-achtergrond in beweging te krijgen in samenwerking met Liemers Breedtesport en de Mevlana Moskee uit Zevenaar. Hierin speelden Önder Gürsus en Timo Riphagen namens Spectrum een belangrijke rol.

Inspirerende locatie

Alle initiatieven en werkzaamheden van de Leefbaarheidsalliantie komen jaarlijks samen in het Zomercongres onder het motto ‘Klein Verzet, groot Geluk’. Als je licht trapt, kom je als eerste boven. Kleine ideeën pakken groots uit. “Hier zie je dat we met z’n allen werken aan echte veranderingen in de samenleving”, vertellen Hanneke van Keijsteren en Henriëtte Neuijen van Spectrum, die samen de kar van het congres trekken. De editie in Zevenaar is de vijfde na twee keer Nijmegen, Apeldoorn en Arnhem als thuisbasis. De locatie in de Liemers is een bewuste keuze. Henriëtte Neuijen: “Het congres is voor heel Gelderland. We willen het daarom zoveel mogelijk spreiden. Maar wat vooral een rol speelde was de inspirerende locatie. Een gebouw met zo’n herbestemming, daar hebben we een zwak voor.”
Het Zomercongres 2022 is bedoeld voor bewoners, maar ook organisaties, fondsen en politici die met hen zakendoen. Het is een soort markt van lokale initiatieven met als extra’s een twaalftal workshops, twee lezingen en speeddating met fondsen en professionele organisaties. Allemaal gestoeld op de drie pijlers van het evenement: inspiratie, ontmoeting en kennisoverdracht. Een kleine greep uit de veelal interactieve workshops: ‘Gek op geld’, over fondswerving, ‘Dorpendeal’, over het opstellen van een integraal plan om te leefbaarheid in een dorp of wijk te vergroten en ‘Lego Serious Play’, waarbij denken en bouwen samengaan. Hanneke van Keijsteren vraagt aandacht voor de twee buitengewone sprekers: Eva Rovers en Milo Berlijn. “Eva is ervan overtuigd dat de toekomst vooral door mensen zelf wordt gemaakt. De kracht ligt bij hen.” Deze overtuiging sluit aan bij het gedachtegoed van de Leefbaarheidsalliantie. “Wij denken met mensen mee en helpen met de uitvoering.” Milo Berlijn typeert zichzelf als ‘gangmaker in aardigheid’. Hij praat op humorvolle en prikkelende wijze over menselijke interactie. Benno Elshof: “Dat is ook het Zomercongres. We zijn niet alleen serieus, het gaat ook om de funfactor, de luchtigheid. Zodat mensen met leuke ideeën en vol inspiratie goedgemutst naar huis gaan.”

Aanmelden

Het zomercongres begint om 12.30 uur en duurt tot 18.00 uur. De entree is gratis. Hanneke van Keijsteren: “Wel moet je je aanmelden via www.zomercongres.nl.” Hierop staat ook het complete programma.

Het Zomercongres in 2019: ontmoeting, inspiratie en kennisdeling